Historisk roman om Treårskrigen, som skildrer månederne op til den tyske belejring af Fredericia i 1849, og ikke mindst danskernes militærstrategiske genistreg den 6. juli. Set gennem en ung løjtnants øjne. Den rækker ud efter især mandlige læsere, som er interesserede i militær- og danmarkshistorie.
Forfatteren, journalistuddannet, arvede flere bundter breve fra en fjern slægtning, som deltog i Treårskrigen (1848-50) ved ingeniørtropperne, og med en omhyggelig omskrivning og research har han formået at skabe en realistisk og spændende roman, hvor brevskriveren, den unge løjtnant Niels Peter Nielsen fører ordet som romanens hovedperson. Han sendes til det kampberedte Fredericia få måneder før belejringen; der er kaos med borgerkrigsagtige tilstande i Sønderjylland, mange faldne og slesvig-holstenske oprørere på vej op gennem Jylland. Fredericia er på den tid en nærmest multietnisk by med religionsfrihed og fredelig sameksistens, og den varmblodede Niels Peter kaster sig ud i et risikabelt kærlighedsforhold til en fransk, gift kvinde. Alt imens han gruer for krigen.
Der er ikke meget skønlitteratur om Treårskrigen; få biblioteker har Peter Storm Mathildes kyststol, 1999, men eftersom der er tale om samme konfliktfarvand som 1864, kan man henvise til Buk-Swientys bøger og Claes Johansen Fodfolk.
Forfatteren slipper flot fra transformationen til en historisk, oplysende og intens dagbogsagtig øjenvidneskildring fra en dramatisk periode i Danmarkshistorien.