Bøger / faglitteratur / bibliografier

Æbler : klassiske opskrifter og fortællinger fra den danske madhistorie


Beskrivelse


Æblets kulturelle danmarkshistorie fra middelalderen til 2. verdenskrig og med opskrifter på brød, kager, desserter og middagsretter med æbler.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 13. aug. 2020

af

af

Martin Jørgensen

d. 13. aug. 2020

Kom med gennem kulturhistorien om danskernes nationalfrugt, æblet. For alle med interesse for æbler, alle med et æbletræ i haven og folk med interesse for most- og madlavning.

Hvilket forhold har danskerne haft til æblet gennem tiden? Det spørgsmål tager denne bog fat, når madhistoriker Bettina Buhl tager læseren med på en rejse gennem æblets kulturelle danmarkshistorie, fra middelalderen til Anden Verdenskrig. Der fortælles om æbledyrkningens tradition i Danmark, hvordan æblet optræder i gamle havebøger og hvordan det revolutionerede den danske frugtavl i 1800-tallet. Æblets vigtige traditionelle karakterer og især æbleskiven beskrives også grundigt. Bogens sidste del tager ganske naturligt udgangspunkt i den praktiske anvendelse af æblerne gennem en række tematiserede, historiske opskrifter på fx aftenretter, desserter og kager. Undervejs krydres bogen med opskrifter på et væld af æbleretter. Bettina Buhl er madhistoriker og museumsinspektør i Madens Hus på Det Grønne Museum. Hun har tidligere skrevet både bøger og artikler om madens historie.

Spændende æblehistorie med en sand overflod af detaljer og opskrifter. Bogen kommer fornemt hele vejen omkring det saftige æble og formidler flot den store betydning æblet har haft i det danske køkken. Opskrifterne, hvoraf de ældste er fra 1616, er lette at gå til og virker overraskende nutidige.

Æbler har et lignende fundament, men er mere fokuseret på æblesorter.