Bøger / skønlitteratur / digte

Afrodites dampe


Beskrivelse


Sophus Claussens digt om Praxitiles' Afroditestatue fra Knidos, som han studerede i Vatikanmuseet. Digtet udforsker forholdet mellem livets grundlæggende kraft erotikken, forholdet til antikkens gudebegreb, den nøgne skulpturs effekt på ham selv og forholdet til kunsten og verdensordenen.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 17. apr. 2012

af

af

Kent Skov

d. 17. apr. 2012

Et kildehæfte målrettet undervisningen i gymnasiefagene. I dette tilfælde oldtidskundskab, latin, græsk, billedkunst og dansk. Men folk med særlig interesse for Claussens lyrik og Roms historie kan også få udbytte af bogen.

Bogen er et kildehæfte bygget op omkring Sophus Claussens digt "Afrodites Dampe" fra samlingen Djævlerier, 1904. Claussens digt handler om Praxitiles' Afroditestatue fra Knidos, som han studerede i Vatikanmuseets samlinger under et længere ophold i Rom. Digtet anses for at være et af hans bedste, og det udforsker forholdet mellem livets grundlæggende erotiske kraft, forholdet til antikkens gudebegreb, den nøgne skulpturs effekt på ham selv og forholdet til kunsten og verdensordenen. Tonen i digtet er både alvorlig, følelsesfuld, legende og humoristisk - et livfuldt sanseligt digt. Der leveres nogle interessante og rigtig gode analyser om gudestatuerne og Afroditestatuens historie, som Pseudo-Lukian så den og om Rom. Derudover en vandring gennem Vatikanets sale på Claussens tid ledsaget af fine fotografier i s/h af de centrale gudestatuer, der også er med i digtet.

Emnet er behandlet i forskellige faglige kilder, men ikke selvstændigt i bogform. Claussens digt findes i mange udgivelser senest i genudgivelsen af Djævlerier fra 2000. Skulpturen er ofte omtalt i antikkens skrifter af bl.a. Plinius d.Æ.

Fortrinligt lille kildehæfte med en interessant gennemgang af Praxitiles' Afroditestatue og andre værker fra Vatikanmuseet i Rom på baggrund af Claussens fænomenale digt.