Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Alt på en vaffel


Beskrivelse


Roman om Primula på 11 år hvis mor og far er druknet i et uvejr - eller? Primula tror selv på at de har overlevet. De voksne i byen synes hun skal bortadopteres, kun Onkel Jack og Fru Bowzer er hendes venner.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 11. apr. 2002

af

af

Susanna Christensen

d. 11. apr. 2002

Forfatteren er ukendt, men serien Sommerfugl er kendt. Målgruppe til denne bog er 10-12 årige piger. Forsidens collageteknik er god. Den signalerer vigtige ting om handlingen; pigen, længsel, forliset og vafler som spiller en rolle i bogen. Titlen Alt på en vaffel minder om "at sætte alt på ét bræt.", og det gør hovedpersonen. Allerede på side et mister 11-årige Primula, fra Coal Habour i Canada, sine forældre. Moderen følger faderens fiskerbåd i en jolle ud på et oprørt hav, og ingen af dem kommer tilbage! Hermed kunne scenen være sat til en "åh så sørgelig bog". De voksne i byen gør hvad de kan, for at problematisere Primulas situation. Hun er forældreløs men tilsyneladende upåvirket. Forklaringen er at Primula trods al logik er overbevist om at hendes forældre har overlevet. Derfor møder vi i historien Primulas egne usentimentale og livskloge betragtninger over sine oplevelser, og alle forsøgene på at finde hende "ordentlige forhold". Hun er en "overlever" trods alle odds imod sig. Undervejs krydres bogen med små opskrifter på mad, som Primula lærer af fru Bowzer, der er kok i "Pigen i den røde gynge" Fru Bowzer serverer al sin mad på et underlag af vafler! En god beretning om at tro på noget, selv om andre ikke gør det!.


Bibliotekernes vurdering

d. 11. apr. 2002

af

af

Betty Folino (skole)

d. 11. apr. 2002

Primula, 11 år og fra en lille kystby i Canada, har mistet sine forældre i en storm på havet. Hun nægter at tro på, at de er døde. Hun spejder efter dem og venter på, at deres redningsbåd en dag vil dukke op i havnen. Velmenende, myndige voksne anbringer hende hos en aldrende barnepige, senere hos en morbror og til sidst hos en plejefamilie. På forskellige måder forsøger de at overbevise hende om, at hun må give slip på forældrene. I den lille bys restaurant serveres alt på en vaffel. Restaurantens travle ejer Kate Bowzer er en af de få voksne, der giver sig tid til Primula. Hun lytter, sætter Primula i gang med at løse overkommelige opgaver og i det hele taget med sin ligefremme væremåde redder hende gennem ventetiden. Med en god blanding af alvor og humor og krydret med sjove opskrifter fortæller Primula om sin situation, de voksnes manglende troværdighed og hendes stædige kamp for at få lov til at tro på noget. Sproget er enkelt men rigt på billeder og, bortset fra nogle få sted- og personnavne, let at læse. Overgangene mellem de korte kapitler er gjort spændende. En velskrevet og vedkommende bog. Seriens målgruppe er piger 9-13 år, men bogen fortjener også at blive brugt til oplæsning fra 3.- og evt. fælleslæsning fra 4. kl.