Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Amalie får en lillesøster


Beskrivelse


Billedbog. Grævlingebarnet Amalie er jaloux på sin lillesøster og "løber sin vej" helt ind under spisestuebordet.

Anmeldelser (7)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Karin Bodenhoff

d. 18. dec. 2018

Amalie-bøgerne er for de flestes vedkommende efterhånden slidt ned eller helt væk på de fleste biblioteker. To af titlerne er ikke genudgivet de sidste ti år. Nu kommer de fire af dem igen ilille pocketbogsformat. Den femte: Lad os være venner Amalie, som udkom i Følbog og også var den ringeste, genudgives ikke. Amalie-bøgerne var i mange år fantastisk populære, og selv om man nok idag vil finde de meget søde forældres pædagogik gammeldags, er der alligevel så meget charme over denne grævlingefamilie og så meget eviggyldigt i skildringen af Amalies lille person, at de bestemter et gensyn værd. Oet lille format vil mange børn elske, og det er heller ikke gået voldsomt ud over kvaliteten i forhold til de gamle. Papirkvaliteten i pocketbøgerne er hårdere og blankere, ogdet er pastelfarverne og stregerne også blevet. Oet er en skam og betyder for eksempel, at noget af dramatikken og uhyggen går tabt i Godnat Amalie. For billedbogslæsere mellem 3 og 6 år.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Jens Verner Nielsen (skole)

d. 18. dec. 2018

Amalie-bøgerne har en indviklet udgivelseshistorie siden det første bind udkom på dansk i 1962. Denne nye udgave adskiller sig først og fremmest fra de foregående ved formatet. Den er nu ilommeformat. Det er opnået ved nedfotografering af billederne, men med teksten i samme størrelse som i Carlsen-udgaven, der har større sats end Gyldendal-udgaven. Billederne er lidt beskårne isiderne, men ikke så meget at det forringer dem af betydning. I forhold til den fler-farvede udgave med de noget pågående farver er farverne her reduceret og bleget, men det klæder den egentlig,for derved understreges billedernes karakter aftegninger. Og det er jo stadig i såvel ord som billeder usædvanligt fine, små historier om det meget menneskelige grævlingebarns snusfornuftigeovervejelser og fantasifulde reaktioner på små hverdagsgenvordigheder, som de børn omkring skolestarten, der får dem læst op, helt vil kunne leve sig ind i. Og oplæseren kan såmænd også stadig lærenoget om lydhørhed overforbarnet og om retledning fremfor anvisning og irettesættelse. Nok er bøgerne næsten 30 år gamle, og familiemønstret har ændret sig meget i det tidsrum, men den humor oglune i forholdet mellem barn og voksen, som bøgerne udstråler, er forhåbentlig tidløs.


Bibliotekernes vurdering

d. 19. dec. 2018

af

af

Inge Friis-Hansen

d. 19. dec. 2018

Sidste gang kunne grævlingebarnet Amalie ikke falde i søvn. Denne gang har hun fået et nyt lille problem, skinsyge, som har sit meget menneskelige forløb og løsning. Den søvnløse Amalie var mere opfindsom, men også denne historie går lige i hjertet, takket være hendes kære sind og elskelige forældre. Tanke og tegning er et hele, som gode småbørnsbøger skal være. Billed- og oplæsningsbog fra 4-8 år. Selvlæsning 2. kl.


Bibliotekernes vurdering

d. 19. dec. 2018

af

af

Verner S. Handesten

d. 19. dec. 2018

Eleverne i 1. klasse låner gerne Godnat Amalie, selv om de nok får far eller mor til at læse den op. Nu er der kommet en fortsættelse. Tegningerne er stadig søde - grævlingefamilien er så rar. Og denne gang er jalousiproblemet ved familieforøgelse pædagogisk behandlet. Identificerer en lille nyslået storesøster (eller storebror) sig med Amalie, kan bogen indirekte understrege, at forældre holder lige meget af begge børn, selv om babyen en tid kræver mere opmærksomhed. Dygtige læsere kan klare bogen selvstændigt i slutningen af 1. klasse, og da kan den stadig interessere.


Bibliotekernes vurdering

d. 30. maj 2006

af

af

Lotte Lykke Simonsen

d. 30. maj 2006

Endnu en billedbogsgenudgivelse i serien af de elskede historier om den lille grævling Amalie. Det er den velkendte fortælling om Amalie, der synes hendes lillesøster fylder lidt for meget i hjemmet og i mors og fars bevidsthed. Så hun beslutter sig for at løbe hjemmefra. Men heldigvis varer det ikke længe inden den lille familie er samlet igen, for der er jo ingen af dem der kan undvære hinanden! Ligesom i genudgivelsen af Marmelade Amalie, 1995, er teksten og sproget det samme, men her er brugt en udvidet farveskala. Det gør, at resultatet ikke bliver som i den første "gode gamle" Amalie får en lillesøster. Stilen bliver mere hård og lidt mere rodet at se på. Det bløde skær der tidligere var over illustrationerne er forsvundet. Men emnet er stadig aktuelt, så selv med en lidt farverodet moderne makeover, vil bogen have sin berettigelse og helt sikkert blive elsket af nutidens børn. Fra 3 år.


Politiken

d. 8. dec. 1965

af

af

Anne Marie Glistrup Petersen

d. 8. dec. 1965


Berlingske aftenavis

d. 29. nov. 1965

af

af

Vibeke Gulmann

d. 29. nov. 1965