Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Arnold-gruppen


Beskrivelse


Farfar Arnold er gået på efterløn og har svært ved at finde ud af, hvordan han skal bruge sin tid. Heldigvis er hans tre børnebørn fulde af ideer!

Anmeldelser (10)


Bibliotekernes vurdering

d. 5. apr. 2019

af

af

Bente Kamp (børn)

d. 5. apr. 2019

Fortælleren er den 12årige Alfred. Sammen med 2 yngre søstre og farfaren, Arnold, danner han Arnold-gruppen. Formålet er, at få livsmodet tilbage hos den 60årige farfar, der er gået på efterløn. Animeret af børnene spiller Arnold på violin ved en station, digter lejlighedssang og installerer tyverialarme hos skræmte, gamle damer m.v. T.B. har endnu engang skrevet en tankevækkende og morsom bog med herlige, levende replikker, men der er alvor bag morskaben. Som i Kattelandet er det børnene og de gamle, der er overflødige, her overvejende de sidste. Der er ingen patentløsninger på problemet, et brugbart middel er fantasi og aktivitet, men først og fremmest sammenhold. De aktuelle tendenser i dagens Danmark afspejles: arbejdsløshed, efterløn, karensdag. Som sædvanlig er T.B.s samfundskritik mild, aldrig nedrivende. Påhittene er ind imellem usædvanlige og letkøbte, men resultatet er blevet en varm, levende, vedkommende bog, der kan oplæses fra ca. 9 år og selvlaeses fra 10år.BirtheMyrhøjs fine, humoristiske tegninger understreger bogens optimisme og tro på, at det trods voksende følelse af afmagt kan nytte noget, når blot man står sammen. Herlig, appellerende forsideill.


Bibliotekernes vurdering

d. 19. dec. 2018

af

af

Jørgen Vejlby (skole)

d. 19. dec. 2018

Endnu et bind i den danske serie for mellemgruppen af læsere. Et godt omslag og humoristiske tegninger. Typografien virker lidt for lille. Bogen har et aflangt format. Arnold er 60 år og tvunget på efterløn. Børnebørnene vil hjælpe ham over depressionen og søger at beskæftige ham. Han skal lave en sang til deres lærerindes fødselsdag og han skal være gademusikant nede ved stationen. Han laver tyverialarmer og renser tagrender sammen med børnene, der kalder sig Arnold-gruppen. Bogen virker dagsaktuel med omtale af karensdagen og den nye regering. Alt er skrevet i forfatterens sikre temporige talesprogsprægede stil præget af fikse slangudtryk. Handlingen kan godt virke rutinepræget opbygget. Men der er ingen tvivl om, at den vil blive ivrigt læst af elever fra ca. 4. kl. til ca. 7. kl. Da der samtidig er rigelig med samtalestof til klassen, f.eks. om arbejdsløshed, forholdet mellem børn og ældre, foreslås bogen også anskaffet i sæt til fællessamlinger.


Berlingske tidende

d. 16. okt. 1983

af

af

Brita Stenstrup

d. 16. okt. 1983


Land & folk

d. 6. dec. 1983

af

af

Lis Thorsø Rasmussen

d. 6. dec. 1983


Kristeligt dagblad

d. 12. nov. 1983

af

af

David Dorland Hansen

d. 12. nov. 1983


Aktuelt

d. 1. sep. 1983

af

af

S. L.

d. 1. sep. 1983


Aarhuus stiftstidende

d. 3. nov. 1983

af

af

Birthe Gaden

d. 3. nov. 1983


Berlingske tidende

d. 13. nov. 1983

af

af

Hedda Brønnum Larsen

d. 13. nov. 1983


Politiken

d. 17. sep. 1983

af

af

Ingerlise Koefoed

d. 17. sep. 1983


Jyllands-posten

d. 14. nov. 1983

af

af

Jakob Gormsen

d. 14. nov. 1983