Grundbog om de mange forskellige former for kommunikation, som ledere og konsulenter skal kunne mestre. Hvordan opnår man en vellykket kommunikation, hvor man også tager højde for de forskellige positioner og interesser, der er i spil hos modtagerne.
Kommunikation kan ikke kontrolleres og planlægges, da budskabet altid overlades til modtagerens tolkning. Kommunikation ses ofte som en værktøjskasse, men i praksis er den som regel selve indholdet i det personlige lederskab. Man skal som leder kunne mestre mange former for kommunikation: strategisk kommunikation, rammesættende kommunikation, metakommunikation, anerkendende kommunikation samt det at bruge refleksionen som kommunikativt redskab. At kende sine modtagere og være bevidst om de kontekster, de befinder sig i, er altafgørende for at kommunikationen bliver vellykket - også selvom budskabet er nedslående og negativt. Forfatteren har et omfattende forfatterskab bag sig indenfor ledelse, organisationsudvikling, kommunikation og i særdeleshed det personlige lederskab og bygger på et socialkonstruktivist syn.
Det er en bog, der bliver flittigt anvendt på uddannelse og efteruddannelse i ledelse. Den bygger på et solidt teoretisk grundlag og er, trods et nogenlunde lettilgængeligt sprog, på et akademisk niveau.
Bogen er gennemskrevet i forhold til 1. udgave, men struktur og det meste af indholdet er identisk. Kan sammenlignes med Kommunikation skaber din organisation.