Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Bænkebideren


Beskrivelse


Pigen Sigga forsvinder fra en lejrtur på Gotland, og klassekammeraten Edith får det dårligt, for det var hende, der for at tækkes den dominerende Lucinda, røbede Siggas hemmelighed.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 19. maj 2014

af

af

Elisabeth Bennetsen

d. 19. maj 2014

Svensk ungdomsbog om mobning, veninder og fjender og en lille smule kærlighed. En alvorlig bog for piger fra 13 år. Den grålige fotoforside af et pigeansigt er markant og dækker indholdet fint.

En pige forsvinder fra en lejrskoletur og nogle af pigerne i klassen står tilbage med en dårlig smag i munden. Især bogens jeg-fortæller har det skidt, for det var hende, som kom til at røbe den forsvundne piges hemmelighed til klassens leder. I bogen beskriver hun optakten til hændelsen og afdækker samtidig, hvordan "venskaber" mellem piger kan være ubarmhjertige og ulige relationer, hvor en lægger sig fladt ned for ikke at være udenfor. Edith er fortælleren, som trampes på af Lucinda, som igen måske bare er usikker og forkælet i en kold familie. Lag for lag skrælles af historien, indtil slutningen afslører den forsvundne pige som bogens egentlige vinder. Nok er hendes mor psykisk syg, nok går hun i kikset tøj, men hendes forsvinden var til en musikfestival, og det er hende, som både kommer til at spille i band og blive kæreste med ham, som Edith hemmeligt er forelsket i. En præcist skrevet bog i korte sætninger, som har mange lag og stof til eftertanke. Forfatteren har udgivet Ulvene i mit indre (09/43).

Lignende bøger til samme målgruppe er 21 måder at dø af Sarah Engell (14/11) og Like had luderen (13/42).

En indfølt skildring af et meget velkendt skoleproblem, som kan læses af piger, der kan lide problembøger, men sandelig også danne udgangspunkt for en klassesnak.


Weekendavisen

d. 27. juni 2014

af

af

Damian Arguimbau

d. 27. juni 2014