Bøger / faglitteratur

Benedict Spinoza


Beskrivelse


Præsentation af hovedlinjerne i den nederlandske filosof og fritænker Benedict Spinozas (1632-1677) forfatterskab. Med gennemgang af hans politiske tekster med særligt fokus på deres ideer om bl.a. demokrati, ytringsfrihed, religion, magt og ret.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 2. mar. 2018

af

af

Carsten Güllich-Nørby

d. 2. mar. 2018

En interessant akademisk biografi om Benedict Spinoza (1632-1677), en af de væsentligste fritænkere i den tidlige oplysningstid. For dig som læser bøger om politisk filosofi. Opgavebrug fra og med godt gymnasieniveau.

Andreas Bech Holm redegør i sin bog for hovedlinjerne i Spinozas forfatterskab, og forklarer Spinoza i sammenhæng med moderne politiske strømninger som liberalisme, kommunitarisme, marxisme og republikanisme. Spinoza gjorde sig tanker om emner som fx ytringsfrihed, demokrati, religion, magt og ret. Forfatteren forklarer Spinozas særstilling i den europæiske tænknings historie, hvor hans forfatterskab "markerer et af den tidlige oplysnings mest uforfærdede og dybdegående opgør med traditionen." Et radikalt opgør, der lagde Spinoza for had i sin samtid, hvor han blev anklaget for kætteri og profanitet. I dag er synet på Spinoza helt anderledes positiv, og bogen understreger, at "han i dag uden sammenligning er den 1600-tals filosof, der udøver størst indflydelse på moderne tænkning." Bogen er del af forlagsserien "Statskundskabens klassikere", med fx også Vladimir Lenin. Anders Bech Holm er lektor ved Afdeling for Filosofi og Idéhistorie ved Aarhus Universitet.

Velskrevet biografi om en spændende og radikal tænker, hvor der en absolut fordel du er vant til at læse filosofisk akademisk litteratur.

Om Spinoza Spinoza - kætter og filosof.


Filosofiske anmeldelser [online]

Årg. 7, nr. 4 (2019)

af

af

Kristoffer Willert

Årg. 7, nr. 4 (2019)


Kristeligt dagblad

d. 1. maj 2018

af

af

Søren Chr. Hindsholm

d. 1. maj 2018


Kristeligt dagblad

d. 20. juli 2018

af

af

Søren Chr. Hindsholm

d. 20. juli 2018