Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Bombay-blues


Beskrivelse


Den ca. 19-årige Eva rejser alene med sin rygsæk til Indien. I Bombay overvældes hun fuldstændig af indtrykkene og må nærmest flygte til Goa. Her møder hun den store kærlighed i franskmanden Gide.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 12. dec. 2000

af

af

Inger Aarup-Kristensen

d. 12. dec. 2000

Trisse Gejl giver en så levende beskrivelse af Bombays slum, at man både kan dufte og se stedet for sig. Det samme gælder den friske brise og livet ved technofesterne i Goa. Unge rygsækrejsende, der selv har oplevet noget lignende, vil suge disse indtryk til sig. Bogen rummer også en meget speciel kærlighedshistorie. Den ca. 19-årige Eva fra Sønderborg møder den unge franskmand Gide ved Goa. Han slår fuldstændig benene væk under hende, og da hun kommer hjem til Danmark, er hun er stadig præget af rejsen og kærlighedsaffæren, men det er meget svært at få omgivelserne til at forstå. Også Evas veninde Judith bliver voksen i de måneder, handlingen strækker sig over. For hende skyldes det, at hun løsriver sig fra sin alkoholiserede mor, og ikke et møde med en fremmed kultur. Læserne får herved to vidt forskellige muligheder for at identificere sig med bogens personer, og handlingen vil især tiltale hovedpersonernes jævnaldrene, eller voksne, der har prøvet at rejse på primitiv vis i Indien.


Bibliotekernes vurdering

d. 12. dec. 2000

af

af

Bodil Pedersen (skole)

d. 12. dec. 2000

Romanen begynder næsten traditionelt med beskrivelsen af et ungt menneske, der efter 3.g begiver sig ud til eksotiske rejsemål på en form for dannelsesrejse. Men fortællingen ændrer hurtigt karakter og distancerer sig på den måde fra den typiske ungdomsbog. I kraft af sit sansemættede sprog ikke mindst i miljøbeskrivelserne, sit komplekse tema og sin foruroligende tone skaber bogen sin egen intense spænding. Hovedpersonen Eva - bemærk navnet - møder på sin rejse til Indien den unge, mystiske mand Gide, som hun bliver både fysisk og mentalt totalt betaget af. Mødet med ham bliver et vendepunkt i hendes liv. Bogen lægger sig både tematisk, og hvad angår skrivestil op ad det sidste ti-års nyere prosaister. Rejse- og englemotivet spiller en central rolle for selverkendelsen kombineret fascinationen af det metafysiske. Bogen kræver modenhed og indsigt. Til selvlæsning for de ældste elever. Mulighed for nytænkning i forbindelse med hovedværkslæsning i 9. og 10. kl. Men måske først og fremmest til danskuv. på ungdomsuddannelserne.


Berlingske tidende

d. 20. jan. 2001

af

af

Kari Sønsthagen

d. 20. jan. 2001


Aktuelt

d. 9. jan. 2001

af

af

Helle Hygum Espersen

d. 9. jan. 2001