Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Ballonskipperens morgen


Beskrivelse


19-årige Nella er færdig med gymnasiet, men usikker på sine fremtidsplaner. På kærestefronten ser det sort ud, og hendes bedste veninde, Vanna, svigter hende, men efter nogle turbulente måneder får hun styr på sit liv.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 25. jan. 2000

af

af

Jytte Kjær Schou

d. 25. jan. 2000

Bogen er en selvstændig fortsættelse af Hjertet i øverste skuffe fra 1995 og kan læses fra ca. 14 år. Den handler om en af de vigtige overgange i et menneskes liv, hvor det gælder om at finde sin vej frem efter endt skolegang, her gymnasiet. Bogen tager mange temaer op, måske for mange, og ikke alle personer træder lige meget i karakter, men bogens hovedtema, skildringen af den 19-årige Nellas modningsproces i nogle turbulente måneder efter studentereksamen, er vellykket. Synsvinklen er Nellas, og i et levende og nutidigt sprog præsenteres læseren på en meget indlevet og engagerende måde for hendes tanker og følelser. Fremtidsplanerne er usikre, for hun ved ikke rigtigt, hvilken uddannelse, hun vil gå i gang med. På kærestefronten ser det trist ud, og en tåbelig engangsaffære ender med en abort. Bedsteveninden svigter på et afgørende punkt, og sommerferiejobbet er hårdt og kedeligt. Hendes familiebaggrund er varm og kærlig, men forældrenes skilsmisse og den homoseksuelle storebrors kærestesorger kaster skygger. Derudover viser en mystisk fremmed sig at være Nellas biologiske mor, og det må hun så også forholde sig til. Alligevel tegner fremtiden sig lys, for Nella får styr på sit liv og sine fremtidsplaner.


Bibliotekernes vurdering

d. 25. jan. 2000

af

af

Bodil Pedersen (skole)

d. 25. jan. 2000

Det er svært at være ung i 90'erne, også i Prinsbacka uden for Göteborg. Det hjælper dog, hvis man, som det udtrykkes, i overført betydning formår at hæve sig op i den røde luftballon, så man kan se de fuldstændige mønstre og skimte en plads i livets kaos. Denne omfangsrige og ambitiøst anlagte ungdomsroman handler om at få disse mange elementer i hovedpersonen Conelias liv til at danne et klart mønster. I en blanding af fortælling og refleksion hører vi om hendes liv i en periode på to år efter studentereksamen. Mange temaer berøres: adoption, familieliv, skilsmisse, venskab, forelskelse, svigt, abort, død, homoseksualitet m.fl. Det går ud over bogens indre spænding, at der næsten er for mange emner og personer at skulle forholde sig til. Emnerne behandles imidlertid på en rolig og usentimental måde, hvilket bevirker, at den tålmodige læser til sidst ser et nuanceret portræt af en ung pige, der har gennemgået en vigtig erkendelsesproces i sit liv. Mange unge vil kunne identificere sig med Cornelia og genkende samme usikkerhed, samme virvar af tanker og følelser i forhold til det at blive voksen og skulle tage ansvar for sit eget liv. Til selvlæsning fra 14-20 år.


Information

d. 18. feb. 2000

af

af

Merete Møller Olesen

d. 18. feb. 2000


Berlingske tidende

d. 8. apr. 2000

af

af

Kari Sønsthagen

d. 8. apr. 2000