Bøger / faglitteratur

Bornholms rundkirker


Beskrivelse


Forfatteren afviser den gængse fortolkning af de bornholmske rundkirker som forsvarsværker og mener i stedet, at de var en del af et stort astronomisk observatorium.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 2. jan. 2018

af

af

Jørgen Bartholdy

d. 2. jan. 2018

Tempelridderne har altid optaget forfattere og historikere. Ridderordenen har efterladt sig en række bygningsværker især i Middelhavsområdet, men har de også været aktive her i Norden? Forfatteren gør rede for sin teori om sammenhængen mellem Bornholms rundkirker og ridderordnen. Primært for læsere af forfatterens øvrige bøger.

Erling Haagensen har i en række bøger, senest 896 årBornholms rundkirker, skrevet om tempelridderne. Han forfølger en idé om, at de har været aktive også på vore breddegrader. Han afviser den gængse fortolkning af rundkirkerne som forsvarsværker og mener i stedet, at de er en del af et stort astronomisk observatorium. Hans ideer er allerede kendt af mange med en alternativ tilgang til historien, men er ikke anerkendt blandt etablerede historikere. Bogen, der er en ny udgave af Bornholms rundkirker, er illustreret og udstyret med både litteraturliste og noterErling Haagensen har i en række bøger, senest 896 år, skrevet om tempelridderne. Han forfølger en idé om, at de har været aktive også på vore breddegrader. Han afviser den gængse fortolkning af rundkirkerne som forsvarsværker og mener i stedet, at de er en del af et stort astronomisk observatorium. Hans ideer er allerede kendt af mange med en alternativ tilgang til historien, men er ikke anerkendt blandt etablerede historikere. Bogen, der er en ny udgave af , er illustreret og udstyret med både litteraturliste og noter.

Haagensen brænder for sin idé, og hans argumentation er detaljeret og bygger overordnet på nogle geometriske iagttagelser. Teorien fordrer en accept af, at den katolske kirke har været og stadig er i stand til at holde betydelige begivenheder og ubekvemme sandheder skjult gennem århundreder. Der er kun ganske få forskelle på denne nye udgave og 2003 udgaven.

Danmarks kirker. [Bind] 7. Bornholm må stadig være standardværket for den dybt interesserede. Mere ferierelaterede behov kan fx stilles med BornholmDanmarks kirker. Bind 7. BornholmBornholmDanmarks kirker. [Bind] 7. må stadig være standardværket for den dybt interesserede. Mere ferierelaterede behov kan fx stilles med .


Bibliotekernes vurdering

d. 25. juni 2003

af

af

Torben Wendelboe

d. 25. juni 2003

Haagensen kendes i forvejen for Bornholms mysterium, 1993, og Tempelherrernes skat, 2000. Disse er nyttig baggrundsviden for læsere af denne nye bog, men man kan fint forstå argumentationerne uden. Det nye værk udvider og konsoliderer hypoteser og teorier fra de foregående om de bornholmske kirker, ikke kun rundkirkerne. Hvad disse angår, argumenterer Haagensen overbevisende for, at de ikke har været anvendt som fæstninger for lokalbefolkningen, det er de slet ikke egnet til. Derimod har rundkirkerne fungeret som observatorier med målinger af bl.a. sommer- og vintersolhverv, argumenteres det. Endvidere påvises, hvordan alle kirker kan ses som værende skrevet ind i ét stort kristent koordinat. Og hele kirkebyggeriet ses som et led i forberedelsen af erobringen af Estland i 1219, fra kirkernes tårne kan man observere hele kysten rundt, og kirkerne er bygget som forsyningsdepoter. Tempelherrerne havde stor indflydelse også i Norden; rundkirkerne er bygget som deres andre steder. Deres kirker har krypt, det har Østerlars også, afsløres det. Om afsløringen medfører egentlige arkæologiske undersøgelser, vil tiden vise. Haagensens teorier er fortsat spændende læsning, afgjort ikke kun for "mysteriedyrkere".