Bøger / skønlitteratur / roman

Brødrene Karamazov : roman i fire dele


Beskrivelse


Psykologisk og filosofisk drama om de tre brødre Dmitri, Ivan og Aljosja, som forsøger at opklare mordet på deres tyranniske far, og undervejs konfronteres med skyld og sjælekriser på hver deres måde.

Anmeldelser (7)


Bibliotekernes vurdering

d. 9. dec. 2020

af

af

Poul Flou Pedersen

d. 9. dec. 2020

I denne verdensberømte roman om tre(?) meget forskellige brødre præsenteres læseren for faderopgør, kærlighed, jalousi, elskerinder, mordgåde, domstolsdrama og overvejelser over det at være et menneske. For den tålmodige læser venter der en stor oplevelse.

En ny oversættelse af en af verdenslitteraturens sværvægtere er ikke hverdagskost, men nu har slavisten Marie Tetzlaff igen gjort en af de store russere tilgængelig for nutidige læsere. Dostojevskijs hovedværk udkom i 1879-80. Den alvidende fortæller beretter i teateragtige scener om de tre(?) Karamazov-brødres komplicerede forhold til deres far, der i sit udsvævende liv tillige begærer den samme kvinde som en af brødrene. Vi hører mest om den yngste, Aljosja, som alle elsker. Han er en eftertænksom munk i et kloster, hvor han gør sig mange tanker om menneskelivet og det at være et sandfærdigt væsen i en ond verden. I romanen findes også berømte afsnit om "Storinkvisitoren", hvor Gud anklages for alle de lidelser, som menneskene udsættes for.

Det er overvældende at kaste sig ud i denne vidunderlige roman, der er fuld af excentriske og bevægende personer. Overvældende er det også at opleve, hvor nemt bogen læses, for sproget strømmer bare helt naturligt af sted takket være Tetzlaffs strålende oversættelse. Sikke en bedrift!.

Bibliotekerne har i dag to oversættelser: Brødrene Karamassof (Ved Ejnar Thomassen, 3-binds-udgave). Bind 1 fra 1930 og Brødrene Karamazov (Ved Georg Sarauw). Bind 1 fra 1943Brødrene Karamassof. Bind 1Brødrene Karamazov. Bind 1Bibliotekerne har i dag to oversættelser: Brødrene Karamassof (Ved Ejnar Thomassen, 3-binds-udgave). Bind 1 fra 1930 og Brødrene Karamazov (Ved Georg Sarauw). Bind 1 fra 1943.


litteratursiden.dk

d. 11. feb. 2021

af

af

Per Eilif Månson

d. 11. feb. 2021

Hvis du kun vil læse én russisk klassiker i dit liv, så er den her et godt bud, oversat af Marie Tetzlaff og af mange kaldet verdens bedste roman. 'Brødrene Karamazov' har det hele: dysfunktionelle fa...


Politiken

d. 25. jan. 2021

af

af

Jes Stein Pedersen

d. 25. jan. 2021


Kristeligt dagblad

d. 7. nov. 2020

af

af

Kristian Østergaard (f. 1966)

d. 7. nov. 2020


Standart

Årg. 35 nr. 1 (2021)

af

af

Ole Nyegaard

Årg. 35 nr. 1 (2021)