Kritisk og velovervejet essaybog om den globale værdi- og kulturkamp vi lever i nu. Carlo Strenger leverer et forsvar for de europæiske oplysnings- og frihedsværdier. For samfundsinteresserede, journalister og studerende.
Den globale uro og intensiverede anvendelse af terror kaster en del litteratur af sig af forskelligt tilsnit. Bogen her af den schweisisk-israelske psykolog, forsker ved Tel Aviv Universitet Carlo Strenger er en essaysamling, der beskæftiger sig med forholdet mellem globaliseringens betydning og forståelse for individet og det kollektive. Bogen rummer ni essays med for tilgangen meget sigende titler som: "Den vestlige kulturs selvforagt", "Den politiske korrektheds opståen" og "At tåle krænkelser". CS taler for at holde fast i de værdier, der i Europa blev skabt med Oplysningstiden og beskriver tidligere litterære eksempler på, hvordan fx den jødiske kultur er blevet udfordret og latterliggjort. Frihedsværdierne er ifølge CS blevet undermineret i en misforstået politisk korrektheds tjeneste af frygt for at træde andre over tæerne.
Bogen er tankevækkende med refleksionerne over den værdikamp og det sammenstød, den fører til. CS argumenterer idealistisk i forfægtelsen af de vestlige værdier fra Oplysningstiden i balancegangen mellem sameksistens og tolerance.
Et lignende tema behandles med en anden synsvinkel af Erik Erslev Andersen i Den tabte uskyld.