Bøger / skønlitteratur til børn / undervisnings-materiale

Dage i Paris : under Den franske revolution


Beskrivelse


Centrale begivenheder under revolutionen i Frankrig i 1789: stormen på Bastillen, kvindeoptoget til Versailles, angrebet på Tuilerierne, Ludvig XVI's henrettelse samt sans-culotternes rædselsrégime.

Anmeldelser (8)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Kirsten Larsen

d. 18. dec. 2018

Forfatteren, der er kendt som udlandskorrespondent i TV-avisen, fortæller i et dagligdagssprog om almindelige menneskers oplevelser under og lige efter den franske revolution. Begivenhederneer tildels set med den 14-årige Pierrots øjne. Hæftet er derved både fiktion og faktiske oplysninger på linje med de øvrige bøger i Blåtand-serien. Forfatteren tegner et levende billede af tiden.Slagordene: frihed, lighed og broderskab bliver hurtigt tvivlsomme begreber for menigmand. Selv om adelens og kirkens magt reduceres, bliver det det bedre borgerskab, som overtager magten ogallierer sig med militæret. Napoleons magtovertagelse bliver resultatet, og fattigdom og uvidenhed er stadig udbredt blandt størstedelen af befolkningen. Men grænserne flyttes et stykke. I etsidste lille kapitel konstaterer L.H., at de kendte slagord har haft og stadig vil have deres virkning. Det er god, moderne historieskrivning, klart fortalt og enkelt disponeret. Der findes ikkemange enkeltstående bøger omemnet for større børn og unge. Denne er et godt suppl. med et fint billedmateriale. Et letforståeligt og dramatisk rids af den franske revolution.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Poul Kr. Jørgensen (skole)

d. 18. dec. 2018

Lally Hoffmann er velkendt fra TV-avisen, hvor hun siden 1980 har været udlandsmedarbejder med Frankrig som speciale. Bogen udkommer i 200 året for den store franske revolution. Dage i Pariser en skildring af nogle meget skelsættende begivenheder under revolutionen, stormen på Bastillen, kvindernes protesttog til Versailles, angrebet på Tuilerierne, kongens henrettelse ogVelfærdsudvalgets rædselsherredømme. Den veldisponerede skildring er gjort levende ved at begivenhederne opleves og tolkes af en halvvoksen dreng og pige (Pierrot og Marianne). Den trespaltedetekst gengiver et sprog, hvor journalistens professionalisme ofte træder frem i udformning og opsætning. Der er bogen igennem mange illustrationer i form af s/h gengivelser af samtidsbilleder- ogtegninger. De er velvalgte og informationsgivende. Med sit indhold og vægtning af begivenheder kræver bogen som helhed en vis viden og en hel del forkundskaber hos læseren, der må blive skolensældste elever. I skolebiblioteket vilden især være velegnet som delmateriale i et historisk emnesæt, til de ældste årgange. Den har en meget god og fint annoteret litteraturliste, der bl.a. viserhen til såvel vort emnekatalog som kataloget Historie fra Bibliotekscentralen. Bogen fås også som lydbånd.


Bibliotekernes vurdering

d. 5. apr. 2019

af

af

Kirsten Larsen

d. 5. apr. 2019

Forfatteren, der er kendt som udlandskorrespondent i TV-avisen, fortæller i et daghgdagssprog om almindelige menneskers oplevelser under og lige efter den franske revolution. Begivenhederne er tildels set med den 14-årige Pierrots øjne. Hæftet er derved både fiktion og faktiske oplysninger på linje med de øvrige bøger i Blåtand-serien. Forfatteren tegner et levende billede af tiden. Slagordene: frihed, lighed og broderskab bliver hurtigt tvivlsomme begreber for menigmand. Selv om adelens og kirkens magt reduceres, bliver det det bedre borgerskab, som overtager magten og allierer sig med militæret. Napoleons magtovertagelse bliver resultatet, og fattigdom og uvidenhed er stadig udbredt blandt størstedelen af befolkningen. Men grænserne flyttes et stykke. I et sidste lille kapitel konstaterer L.H., at de kendte slagord har haft og stadig vil have deres virkning. Det er god, moderne historieskrivning, klart fortalt og enkelt disponeret. Der findes ikke mange enkeltståendebøgeromemnet for større børn og unge. Denne er et godt suppl. med et fint billedmateriale. Et letforståeligt og dramatisk rids af den franske revolution.


Efterskolen

årg 21, nr 19 (1989)

af

af

N. J. Hauge Mortensen

årg 21, nr 19 (1989)


Jyllands-posten

d. 14. feb. 1989

af

af

Gerhardt Eriksen

d. 14. feb. 1989


Berlingske tidende

d. 14. feb. 1989

af

af

John Pedersen

d. 14. feb. 1989


Weekendavisen

d. 14. juli 1989

af

af

Bredaj

d. 14. juli 1989


Historie & samtid

Årg. 28, nr. 2 (1989)

af

af

Jens Aage Poulsen

Årg. 28, nr. 2 (1989)