Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Dallas


Beskrivelse


16-årige Dallas elsker fart og spænding. Sammen med Ray, Pam og Sonny laver hun lidt småkriminalitet, men en dag bliver hun taget for væbnet røveri og sendt på et rehabiliteringscenter.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 25. juli 2000

af

af

Bodil Pedersen (skole)

d. 25. juli 2000

Læseren gribes af denne amerikanske ungdomsromans intensitet og stemning, som anslås allerede på bogens dystre forside. Indholdsmæssigt overrasker bogen dog ikke. Det er kendte problemstillinger med svigt, manglende selvværd og søgen efter indhold i livet. Hovedpersonen, den 16-årige pige Dallas, fortæller om en skelsættende periode i sit liv på ca. et halvt år. Som kulminationen på en tilværelse med spænding og action deltager hun og tre andre i et væbnet røveri i en døgnkiosk. Hun er imidlertid den eneste, der bliver arresteret og dømt. Hun får ingen støtte hverken fra sin far eller sine venner. Hovedparten af bogen handler om hendes seks måneder i et rehabiliteringscenter for unge piger. Centret benytter sig af – efter danske forhold – meget restriktive og regelstyrede metoder. Enkelte piger gennemgår en positiv udvikling, deriblandt Dallas. Gennem hendes refleksioner får man en engagerende beskrivelse af de unge pigers hverdag og fællesskab. Det lykkes hende under opholdet at få mod til livet, selv om slutningen er åben. Vil hun kunne klare tilværelsen i det bofællesskab, hun bliver udsluset til? Bogen sætter tanker i gang om væsentlige og relevante spørgsmål i unges liv. Til selvlæsning fra 13 år.


Bibliotekernes vurdering

d. 25. juli 2000

af

af

Jytte Kjær Schou

d. 25. juli 2000

Ungdomsbog, der kan læses fra ca. 13 år. Bogen handler om ungdomskriminalitet, hvad der driver de unge ud i kriminalitet, og hvad de selv kan gøre for at komme på ret køl. Synsvinklen er den 16-årige Dallas's. Hun finder spænding og et vist fællesskab hos sine kriminelle venner. Da hun gribes på fersk gerning i et væbnet røveri, sendes hun på et rehabiliteringscenter. Beskrivelsen af Dallas's familiemæssige baggrund er der ikke gjort så meget ud af, og den enlige far virker noget anonym. Det bedste ved bogen er beskrivelsen af de unge piger på centeret og Dallas's udvikling i samspil med de andre unge og de ansatte, der næsten alle er skildret meget positivt. De unge pigers umulige baggrund og tragiske skæbner er engagerende beskrevet og rummer et lille håb om, at i hvert fald enkelte af pigerne vil formå at lægge deres liv om uden for centerets skærmende mure. Der gælder også Dallas, der både er intelligent og ikke følelsesmæssigt afstumpet. Hun er en af dem, der er blevet klogere på sig selv under sit ophold på centeret, men det står åbent, hvordan hun vil klare sit fremtidige liv.


Weekendavisen

d. 11. aug. 2000

af

af

Jens Kistrup

d. 11. aug. 2000