Bøger / faglitteratur

Danmark før Danmark : guld, goter og daner i jernalderen


Beskrivelse


Med udgangspunkt i fund af guldgenstande fra den danske jernalder samt senere skriftlige kilder fremsætter forfatteren den tese, at der har fundet en folkevandring sted fra Skandinavien i 200-årene e.Kr. og endnu en i modsat retning i 4-500-årene.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 16. juni 2017

af

af

Jørgen Bartholdy

d. 16. juni 2017

De sidste godt og vel 1000 år af Danmarks historie er nogenlunde dækket af kilder, men tiderne inden da hylder sig i tåger. Der er sagn og myter og (selvfølgelig) de fysiske fund. Det er ud fra disse fragmenter forfatteren udvikler sin teori om danernes bevægelser under folkevandringstiden. For akademikere indenfor området.

Vagn F. Buchwald har en baggrund som civilingeniør og har i mange år arbejdet som lektor og docent på DTU med speciale i metallære og metallurgi. Buchwald tager afsæt i de mange fund af guldgenstande der er gjort i Skandinavien, men bevæger sig i øvrigt udenfor sit egentlige fagområde ved at tolke på de få skriftlige kilder sagn, myter og klassiske tekster der findes om tiden, og tolkningerne fører ham til en antagelse om, at der i 200 årene skete en udvandring fra Skandinavien til Sydøsteuropa, og at de udvandredes efterkommere nogle hundrede år senere af to omgange vandrede tilbage til deres oprindelige hjemstavn.

Det er med grundighed og engagement Buchwald præsenterer sin teori, men den komplicerede argumentation kræver et solidt kendskab til kilderne og perioden, og det er primært forskere og andre med en faglig baggrund, den henvender sig til.

Den aktuelle Mennesket har altid vandret giver en oversigt over folkevandringer mere bredt, og henvender sig til et alment publikum.