Bøger / faglitteratur / bibliografier

Danmarks runesten : en fortælling


Beskrivelse


En spændende fortælling om de mest kendte danske runesten, som er vigtige kilder for forståelsen af vikingetiden. For læsere med interesse for Danmarks historie og nordisk kulturarv.

Anmeldelser (10)


Bibliotekernes vurdering

d. 24. maj 2016

af

af

Charlotte Jakobsen

d. 24. maj 2016

Er man interesseret i vikingetiden og i runer og runesten, er dette bogen man skal læse. En meget flot bog, der beskriver alle Danmarks kendte runesten. Til læsere med historisk interesse. Alment niveau, fra gymnasiale uddannelser og op.

"Danmarks Runesten" er er en indføring i et stykke Danmarkshistorie, i en svunden tidsepoke.Der er mange facetter af historien omkring runer og runesten og det hele er med i dette værk. Lige fra hvorledes man rister runer, hvem runeristerne var, over hvordan man læser en runesten, til forskning i runesten, og beskrivelser af de enkelte sten. Bogen er udgivet af National Museet og Gyldendal.

En velskrevet og gennemført bog. Rigt illustreret, gennemarbejdet og tilbundsgående, komplet med omfattende kildemateriale både hvad angår litteratur, kildehenvisninger og illustrationer. Det mærkes meget tydeligt at forfatter Lisbeth M Imer fra Nationalmuseet har stor ekspertise inden for sit felt og har forsket i dette område. Hendes store viden om Danmarks runesten kombineret med fotograf Roberto Fortunas flotte fotografier af de beskrevne runesten, får bogen til at fremstå knivskarp med både tyngde og seriøsitet.

Runer og runesten handler også om runer og runesten, men er knap så omfattende som denne bog.


Bibliotekernes vurdering

d. 1. mar. 2024

af

af

Hamide Kara

d. 1. mar. 2024

En spændende fortælling om de mest kendte danske runesten, som er vigtige kilder for forståelsen af vikingetiden. For læsere med interesse for Danmarks historie og nordisk kulturarv.

Lisbeth M. Imer, museumsinspektør og seniorforsker ved Nationalmuseet er blandt Danmarks førende runeeksperter. Imer skriver at når runesten er så fascinerende og vigtige i arkæologisk arbejde er det fordi, at man med runestene får adgang til historien om vikingetiden. Når man får løst indskrifternes gåde og teksternes indhold, får man viden om vikingetidens samfundsforhold, religion, overgangen til kristendommen, togter, krige og folks status og position. Med overskrifter som "Vikingetidens sprog", "At læse en runesten", "Datering af runesten", "Skikken tager form - 700-tallets runesten", "Runesten til alle tider" mv., skriver forfatteren, at de mange runesten blev rejst i områder, hvor man talte nordisk sprog. Dvs. Danmark, Norge og Sverige, men også i nogle af de områder som blev koloniseret af nordboerne. Bogens fotograf er Roberto Fortuna.

Runesten er synonyme med vikingetiden og historisk vidnesbyrd. Udover at være et omfattende værk om runesten og runestenenes forskningshistorie, er bogen også en rigt illustreret fortælling om de 260 mest kendte sten. Denne nye 2. udgave af Danmarks runesten, er opdateret med nye fund og viden indenfor runologisk forskning.

Andre bøger om runesten er fx Runer og runestenRigets runer og Rigets runerAndre bøger om runesten er fx Runer og runesten og .


Jyllands-posten

d. 5. juni 2016

af

af

Lars Ole Knippel

d. 5. juni 2016


Politiken

d. 4. nov. 2016

af

af

Søren Ryge Petersen

d. 4. nov. 2016


Berlingske tidende

d. 27. maj 2016

af

af

Bent Blüdnikow

d. 27. maj 2016


Religion

2017, nr. 1

af

af

Signe Elise Bro

2017, nr. 1