Bøger / skønlitteratur til børn / roman

De andre


Beskrivelse


Jesper på 16 år har mistet kontakten til sin bedste ven. Fra sidelinien må han blot se på, at andre lever livet - for det er det, han tror, de gør.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Søren Roth

d. 18. dec. 2018

De andre er en kollektivroman, hvor persongalleriet spænder fra en 12-årig pige til en 53-årig mand. Udgangspunktet er Jesper på 16, og de tanker han gør sig om andre mennesker i den opgang,hvor hans tidligere kammerat bor. Han tror, at alle andre lever et mere spændende liv med venskaber og med let kontakt til det modsatte køn. Jesper er en studentikos 1.g'er, som ser 'spøgelser'omkring sig, men det stopper ikke kun ved ham, alle bogens øvrige personer går ligeledes med forestillinger om hinanden med eller uden grund i virkeligheden. Alle tror noget om de andre, mansnakker ikke sammen, konflikter opstår eller skabes bevidst, man flygter til nye forhold og finder sammen i relationer på tværs af bogens persongalleri. Sammenhængen mellem personerne går langsomtop for læseren efterhånden som bogen skrider frem, til den til sidst står helt klar for en - men stadig er uklar for Jesper. Der er ikke megen egentlig handling i bogen, den bygger mest påpersonernes indbyrdes relationer.Personbeskrivelserne er mest typer, og den 16-årige bliver måske ikke så meget klogere på at befinde sig på livets sidelinie, hvor alle andre - især voksne - er ispil og scorer. For unge i børne- og især voksenafd.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Mogens Bille

d. 18. dec. 2018

Jesper Duval - 16 år- føler som mange (måske alle) jævnaldrende, at hans liv løber forbi ham, uden at han når at gribe 'nu'et'. Specielt omkring pigerne synes han, at vennen, Jan, i langthøjere grad synes at leve livet. I 10 episodiske afsnit - bygget op omkring personerne i det boligkompleks Jan og hans forældre bor i - skrælles lag på lag af Jespers forestillingsverden, såledesat læseren - og måske også en dag Jesper - står tilbage med et mere nuanceret billede af De andre. En anderledes Carsten Overskov præsenterer her en psykologisk ungdomsroman, men naturligvis (ogheldigvis har forfatteren ikke totalt fornægtet sit talent for farcen og tragikomikken, som specielt i slutningen af historien får lov til at træde frem. Kompositorisk er historien næsten filmisk isin præsentation af opgangens beboere, som med skiftende fortællersynsvinkel præsenteres fra flere sider, og hvor deres skæbner og liv flettes ind i hinanden. En vellykket ungdomsbog som vil kunneanvendes til selvlæsningpå 9.-10. klassetrin.


Information

d. 23. maj 1995

af

af

Merete Møller Olesen

d. 23. maj 1995


Det fri aktuelt

d. 26. apr. 1995

af

af

Steffen Larsen

d. 26. apr. 1995