Bøger / faglitteratur til børn

De første mennesker : atlas over menneskets oprindelse


Beskrivelse


Om de første mennesker og menneskeslægtens udvikling fortalt på baggrund af betydningsfulde fund og forskningsmetoder. Hvor på Jorden udviklede de første mennesker sig? Mange kort, billeder, tegninger og tidstavle.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 19. aug. 1999

af

af

Birgit Hald

d. 19. aug. 1999

Det er en stor, flot og meget inspirerende bog der kommer godt rundt om emnet. Stoffet er ikke nemt tilgængeligt, men forfatteren får gjort det spændende, og specielt i starten er teksten skrevet i en let humoristisk stil. Sproget er godt og dagligdags men ikke specielt nemt; så selv om dele af bogen kan formidles til mindre børn, er målgruppen først og fremmest unge fra 13 år og voksne. Alle opslag er flot illustreret med gode farvefotos og relevante kort hvor jeg dog ind imellem savnede nogle navne. Herudover er de udmærkede tegninger en stor hjælp når man skal prøve at forestille sig livet for de første mennesker. Forfatteren gennemgår jordens udvikling, de klimatiske ændringers betydning for alle former for liv og de kendte kulturer hele kloden rundt. Han fortæller om betydningsfulde fund og redegør for såvel forskellige videnskabelige forskningsmetoder, teorier og tvivlsspørgsmål som de dunkle punkter hvor man stadig er ude i gætterier. Bagest er der en meget nyttig tidstavle over jordens udvikling og de forskellige kulturer samt en god ordforklaring og et register. Forsiden har en ret charmerende tegning af den ca. 100.000 år gamle, berømte Lucy fra Etiopien. For børn findes ingen nyere, så omfattende og appellerende bøger om emnet.


Bibliotekernes vurdering

d. 19. aug. 1999

af

af

Steen Agger (skole)

d. 19. aug. 1999

I denne bog, som er af fransk oprindelse, fortælles veloplagt om menneskets udviklingshistorie, som videnskaben i dag forestiller sig den. Bogen starter med at omtale den naturkatastrofe, der førte til dinosaurernes endeligt, og som samtidig gav spillerum for pattedyrene. Herefter fortælles med udgangspunkt i fossilfund om forskellige aber, de første hominoider og fortidsmennesker helt frem til den tid, hvor vore forfædre blev agerbrugere. Bogen giver ikke blot indsigt i evolutionen, men fortæller også om håndværk, kunst og kultur i forhistorisk tid. Bagest findes tidstavler, et resume, ordforklaring og stikordsregister. Bogen er illustreret med smukke farvetegninger og -fotografier. Et flot og fyldigt værk, som henvender sig til voksne og unge, der ønsker en grundig gennemgang af menneskets oprindelseshistorie.