Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Den anden kind


Beskrivelse


Bobby skal til Spanien med sin klasse og er meget optaget af historien om maurerkongen, der gav sin søn, Ahmad, som gidsel. Denne historie sætter noget i gang hos Bobby...

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 28. jan. 1999

af

af

Bodil Pedersen (skole)

d. 28. jan. 1999

Man aner fra begyndelsen af denne ungdomsbog, at den på en eller anden måde ender dybt tragisk. Langt hen i bogen foregår handlingen på det reale plan med Granada som kulisse til det forestående drama. Her er en dansk 9. klasse på lejrtur, men pludselig sker der et skred. Fokuspunktet rettes mod en indre konflikt hos den evindeligt uheldige hovedperson Bobby. I en blanding af fantasi og virkelighed indflettes den gamle historie om maureren Boabdil, der for selv at få sin frihed gav fjenderne sin søn, Ahmad, som gidsel. Denne søn optræder nærmest som Bobbys andet jeg og/eller indre dæmon. Traumatiske oplevelser i Bobbys barndom i forhold til faderen, som han savner voldsomt, får det pludselig til at slå klik, og han dræber sin klasselærer. Ordet psykopat nævnes flere gange i løbet af handlingen. Muligvis som en ledetråd, muligvis blot som yderligere forvirring. Hvad skal læseren tro? Forsiden illustrerer den mærkelige sammensmeltning mellem de to personer. Bogen volder ikke problemer rent læseteknisk, men indholdsmæssigt er den udfordrende, krævende og absolut vedkommende for elever i 8.-10. klasse.


Bibliotekernes vurdering

d. 28. jan. 1999

af

af

Susanne Thøfner

d. 28. jan. 1999

Vi starter med en helt almindelig historie om Bobby, der har hjernerystelse, er forelsket i klassekammeraten Eva og skal en tur til Spanien med sin klasse. Bobby er meget optaget af historien om en maurerkonge, der gav sin egen søn, Ahmad, som gidsel, og det bringer Bobbys fortrængte barndomserindringer frem i en sådan grad, at Spaniensturen gennemsyres af blod, vold og drab, og ved bogens slutning finder vi Bobby på sindssygehospital. Bogen er nydeligt trykt og har et farvestrålende, dramatisk forsidebillede, der viser Bobby, Ahmad og en maurisk dolk. Fortællingen er skrevet i et mundret og flydende sprog med megen dialog. Spændingen opbygges langsomt, og forfatterens teknik med at gradvis lade læseren ane, at Bobby står bag de forskellige overfald uden selv at kunne huske det, er særdeles virkningsfuld. Man kan ikke lade være med at lade sig indfange af historien om den rare, almindelige, forelskede og fantasifulde Bobby, der allerinderst inde har gået rundt med et stort sår på sjælen, indtil det så endelig slår klik for ham. Til ungdomsafdelingens lånere, fra ca. 14 år.


Jyllands-posten

d. 17. apr. 1999

af

af

Marianne Gade

d. 17. apr. 1999


Berlingske tidende

d. 27. mar. 1999

af

af

Eva Glistrup

d. 27. mar. 1999