Både læsere af historiske krimier og egentlige historiske romaner om 2. verdenskrig kan få stort udbytte her.
Forfatterne er begge tyske faghistorikere, der har formået at formidle deres faglige indsigt i flere velsolgte krimier. Denne er den første på dansk og har modtaget Tysklands to fornemste krimi-priser. Bogen følger to mænd: Rupert Haas, der flygter fra Buchenwald under et bombeangreb og begiver sig til Berlin for at gøre op med dem, der stak ham. Hans-Wilhelm Kalterer er politimand, men avancerer til SS. Han såres i Frankrig og kaldes tilbage for at opklare mordet på en højtstående nazist. De to forløb krydser hinanden i den meget spændende bog, der dog først og fremmest lever på sit fantastiske billede på Berlin i krigens sidste halvår: Berlinernes galgenhumor, der slår over i fortvivlelse under de massive bombninger af også civile mål. Den beskriver også de herskende klassers opportunisme og har en trist epilog, der understreger titlen: ledende nazistiske embedsmænd skal nok gøre sig nyttige hos sejrherrerne.
Michael Næstved Nielsens Blodspejlet, 2010, forgår på samme tid, men har mere focus på drengesoldaterne. Philip Kerrs Berlin noir trilogien er indholdsmæssigt tæt på, men omhandler tiden op til krigen.
En fremragende historisk roman og en spændende krimi med focus på civilbefolkningens lidelser under Berlins bombardement.