Bøger / skønlitteratur / roman

Den femte rolle


Beskrivelse


Den lille canadiske by Deptford og dens mennesker er rammen om en spændende og underfundig beretning om skyld og skæbne.

Anmeldelser (9)


Bibliotekernes vurdering

d. 31. juli 1996

af

af

Karsten Just

d. 31. juli 1996

Deptford-triologien, Den femte rolle, Råbet fra balkonen og Undernes verden udkom første gang 1986/87, og udsendes nu i samme fremragende oversættelse. Som i Cornish-triologien af samme forfatter er det en historie der fortælles fra mange forskellige synsvinkler, der i sidste ende løber sammen i en afklaring af hele forløbet. Der starter i den lille canadiske flække Deptford omkring århundredeskiftet, hvor en snebold, kastet på det forkerte tidspunkt, får fatal betydning for den melankolske Ramsay, den selviske Staunton og den endu ufødte Dempster, en betydning Davies gennem de tre romaner vender og drejer i et univers der samtidig med en løsning af gåden bag det hele, giver et fascinerende billede af århundredets udvikling, gennem kriser, krak, krige og almindelig velstandsudvikling. Det der er mystisk i dag, er fuldt forklarligt i dag, har Davies udtalt og det er ud fra denne grundtese at triologien udvikler sig. En fascinerende roman, veloplagt, gnistrende og fængslende, sprænglærd og fyldt med humor og groteske optrin, alt blandet med sikker hånd af Davies, der hele vejen igennem holder fast i den røde tråd, og via mange sidehandlinger fører læseren frem til den endelige afklaring, som alligevel på sædvanlig Davies-vis er flertydig.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Flemming Faarup

d. 18. dec. 2018

I det traditionelle skuespil er der fire faste roller, helten og heltinden, den nære ven eller veninde og skurken. For at få en handling sat i gang og for at få fortalt historien var detnødvendigt med en femte rolle. I denne bog har hovedpersonen og fortælleren denne rolle. Han er pensioneret historielærer, der i sin fritid har dyrket hagiografi (helgenbeskrivelse), en specielhobby for en protestant. Gennem en beretning om hans liv fra han blev født i den lille canadiske by Deptford i 1908, til han skriver sin beretning i St. Gallen i 1970, føres læseren ind i enspændende verden af helgener, kommer i forbindelse med tryllekunstnere, hører om en finansfyrstes opkomst og indføres i en sindssyg kvindes liv - disse "verdener" er skuespillets fire roller -magisk beskrevet. Forfatteren er selv skuespiller og har formået at indgive Den femte rolle et levende handlingsforløb, selv om emnet er noget specielt, og man må vente med spænding på de to næstebind i denne Deptfordtrilogi.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Flemming Faarup

d. 18. dec. 2018

I det traditionelle skuespil er der fire faste roller, men handlingen sættes i gang af den femte hovedperson. Det er i denne roman jeg-fortælleren Dunstan Ramsay, pensioneret historielærer oginteresseret i helgenbeskrivelser, der har den igangsættende rolle. Historien starter, hvor Dunstan i barndommen kommer til at skændes med sin "ven/fjende for livet", Boy Staunton. Denne kaster ensnebold med en sten i; han rammer ikke Dunstan, der dukker sig, men derimod den gravide præstekone mrs. Dempster, der føder for tidligt og bliver sindssyg. Dunstan føler, at det er hans skyld, ogdet bliver en forbandelse for ham. Den for tidligt fødte Paul bliver noget af en outsider, og han ender som den store illusionist Magnus Eisengrim. Boy bliver finansfyrste og gifter sig med denpige, som Dunstan var forelsket i. De forskellige skæbner fra byen Deptford i Canada bliver på forunderlig vis knyttet sammen, og historien ender med, at Boy bliver fundet i sin bil på bunden afhavnen med den famøsesten i munden. Denne sten får en speciel rolle i hele denne Deptford-trilogi. Forfatteren, der er tidligere skuespiller, formår som de store dramaforfattere at indgive romanenet levende handlingsforløb på trods af fordybelsen i svære emner som helgenhistorie, mysticisme o.lign.


Weekendavisen

d. 14. feb. 1986

af

af

Bo Green Jensen

d. 14. feb. 1986


Politiken

d. 22. feb. 1986

af

af

Carl Johan Elmquist

d. 22. feb. 1986


Jyllands-posten

d. 4. feb. 1986

af

af

Grethe Rostbøll

d. 4. feb. 1986


Information

d. 6. jan. 1986

af

af

Ellen Bick Meier

d. 6. jan. 1986


Morgenposten

d. 5. jan. 1986

af

af

Christen K. Thomsen

d. 5. jan. 1986


Berlingske tidende

d. 2. juni 1986

af

af

Bo Tao Michaëlis

d. 2. juni 1986