Bøger / faglitteratur

Den klassiske dokumentarfilm : fra offervilje til offermentalitet i genrens hovedværker 1930-1960


Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2013

af

af

Per Månson

d. 18. dec. 2013

Bogen er først og fremmmest for mediestuderende ved højere læreanstalter, men kan også læses af kultur- og medieinteresserede i almindelighed.

Forfatteren er førsteamanuensis i film- og fjernsynsvidenskab ved Lillehammer University College. Bogen bygger på hans dr.phil.-afhandling fra 2009. Han har en mentalitetshistorisk tilgang til emnet og hans hovedtese fremgår af understeksten: at den internationale dokumentarfilm undergår en udvikling i takt med samfundsudviklingen fra at være samfundsopbyggende og -understøttende til at være samfundskritisk. Bogen er meget akademisk, men i forordet giver forfatteren en læsevejledning til dem, der vil springe over de akademiske diskussioner og gå lige til de konkluderende kapitler. Bogen afsluttes med en filmografi over de behandlede dokumentarfilm, en fyldig bibliografi og et omfattende noteapparat.

På dansk har vi Ib Bondebjergs to værker Virkelighedens fortællinger : den danske tv-dokumentars historie, 2008 og Virkelighedsbilleder : den moderne danske dokumentarfilm, 2012, men Birkevads er det første store værk om international dokumentarfilm.

En grundig akademisk analyse af den internationale dokumentarfilm; primært for universitetsstuderende.