Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Den lange rejse : Drengen som ville være menneske I-IV


Beskrivelse


Fire små fortællinger om den islandske vikingedreng Leiv, der vokser op i nordboernes krigersamfund og ansporet af hævn tager ud på en livslang rejse, hvor han møder inuitkulturen og finder sig selv som inuit, der på dansk betyder menneske.

Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 15. sep. 2011

af

af

Carsten Güllich-Nørby

d. 15. sep. 2011

Cyklus der her bliver fuldendt af en fjerde fortælling. For børn og unge fra ca. 10 år, men voksne, der fx holder af forfatterens skrøner er bestemt ikke snydt. Oplagt i forskellige undervisningssituationer med Grønland som emne.

Jørn Riel samler og fuldender sin store grønlandske fortælling. En serie han starter allerede i 1979 med Drengen som ville være menneske, fortsætter året efter med Leiv, Narua og Apuluk og Videre mod nord. Sidste afsluttende fortælling hedder "Rejsen til Vinland". Samlet er det fire fascinerende fortællinger om den islandske vikinge-dreng Leiv, der vokser op i et typisk krigersamfund. Netop hævnlyst får ham ud på den samlede fortællings lange rejse, da han sniger sig ombord på et vikingeskib ført af den mand som ansporet af netop nordboernes hævn- og krigsnormer har slået hans far ihjel. Efter et forlis møder han som vikingedreng fra et krigersamfund en meget anderledes skæbne, da han på Grønland reddes af 2 inuit-børn. Inuit betyder på grønlandsk menneske. Og inuit vil Leiv gerne være som også bogens undertitel "Drengen som ville være menneske" understreger det. I den afsluttende del møder Leiv igen bl.a. krigermentalitet, men han erkender sig i lykke og med stolthed omsider som inuit.

De 3 første fortællinger er udgivet samlet i 1995 under den fælles titel Drengen som ville være menneske.

Jørgen Riel er en unik suveræn historiefortæller og det er en fremragende samlet udgivelse.


Berlingske tidende

d. 2. sep. 2011

af

af

Niels Houkjær

d. 2. sep. 2011


Jyllands-posten

d. 3. okt. 2011

af

af

Erik Svendsen

d. 3. okt. 2011


Kristeligt dagblad

d. 7. sep. 2011

af

af

Lars Handesten

d. 7. sep. 2011