Bøger / skønlitteratur til børn / noveller

Den lille pige med svovlstikkerne


Beskrivelse


Flot illustreret udgave af det sørgelige juleeventyr om en fattig pige, der må sælge tændstikker for at tjene penge. Fra 8 år.

Anmeldelser (17)


Bibliotekernes vurdering

d. 3. nov. 2004

af

af

Karen Engelund (skole)

d. 3. nov. 2004

Vi går H.C. Andersen-året i møde med en hel sværm af nye udgivelser. Denne nye serie H.C. Andersens eventyr. 2 består af 10 titler mere eller mindre kendte eventyr, hvortil hører cd og kopimappe med opgaver og facitliste. Blandt de mest kendte eventyr er Lille Claus og store Claus og Den lille pige med svovlstikkerne. Blandt de mindre kendte kan nævnes Den flyvende kuffert og Det utroligste. Sidstnævnte var et af to vedtagne værker, som blev læst op over hele Norden i den fællesnordiske biblioteksuge. Layoutet er ensartet, enkelt og harmonisk for de 10 titler i serien. Bøgerne er alle nænsomt, men smukt illustreret af samme illustrator. Hæfterne er forsynet med appellerende forsider og konturtegninger, farvelagt med våde farver på få velvalgte helsidesillustrationer i hvert værk. Bøgerne signalerer i sit format letlæsningsbøger, men er med et lix på mellem 17 og 24 rettet til mellemtrinnet. Sproget har til gengæld bevaret megen originalitet, saft og kraft. De fleste af eventyrene findes i andre udgaver. Flere i billedbogsudgaver og andre som dele af eventyrsamlinger. Her får man et eventyr serveret ad gangen på en overskuelig måde og i god og enkel indpakning. Til selvlæsning fra 10 år.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Birgit Juhl Andersen

d. 18. dec. 2018

Det kendte eventyr er hermed illustreret tre gange inden for en kort årrække: Kaj Beckman, Gyldendal 1981; Toril Marö Henrichsen, Scandinavia 1984 og nu en nydelig udgave af JM. I en tidligerelektørudtalelse fremhævede jeg Kaj Beckmans ill. på bekostning af TMH og sammenliger derfor her kun JM med Beckman. - Teksten i de to udgaver er ens, altså korrekte gengivelse af HCA, men i moderneretskrivning. JM anvender højformat til de i alt tolv farveakvareller, hvor KB valgte tværformat til sine tretten ill. JM's pige er tynd og bleg med fine regelmæssige træk og delvis laset, delvislappet tøj. Hun virker ren og har ikke det kronisk forkølede udseende, som KB's pige. Det er stort set de samme passager (naturligt nok), der er afbildede. JM markerer dog (fint!), hvor tomt derbliver, når svovlstikken går ud, mens KB lader det ene syn afløse det andet. JM's miljø finder jeg for glat, nærmest sterilt - der er ikke antydning af snavs og skidt i gaderne, ikke andreforhutlede personer.Konklusionen bliver, at JM's illustrationer bestemt ikke er dårlige, de er lettere at gå til end KB's og knapt så knugende, men samtidig mindre troværdige. Anvendelse fra femår.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Tage Aarup (skole)

d. 18. dec. 2018

Den lille pige med svovlstikkerne - poetisk, barsk og socialrealistisk. Har HCA mon med denne lille fortælling villet forsøge sig som samfundskritiker? - er det en kritisk anklage rettet moduduelige og umenneskelige forældre? - eller er historien kun tænkt anvendt (som det oftest er tilfældet) som oplæsning for mindre børn for at vække deres medlidenhed - og nej, hvor er det synd! -Hvem ved, men god er historien i alt fald - ikke mindst i denne nye billedbogsudgave, som Jan Mogensen har illustreret med ganske fremragende tegninger. Med bløde pastelfarver har han fint oggribende skabt billeder, der overbevisende falder i tråd med fortællingens stil og karakter. - Selv om fortællingen findes i mange andre eventyrsamlinger, så er Jan Mogensens bud på, hvordan denskal illustreres, resulteret i en så fin og helstøbt og fornem billedbog, så jeg varmt kan anbefale, at bogen anskaffes til alle bibliotekstyper.


Bibliotekernes vurdering

d. 17. maj 2021

af

af

Therese Bjerre Ekman

d. 17. maj 2021

Flot illustreret udgave af det sørgelige juleeventyr om en fattig pige, der må sælge tændstikker for at tjene penge. Fra 8 år.

4 bøger med genfortællinger af H.C. Andersen-eventyr. De er illustreret af hver sin kunstner, og sproget er med moderne retstavning. Eventyrenes alvorlige og nogle gange sørgelige stemning er bibeholdt. I slutningen af hver bog er der et kort afsnit om H.C. Andersens liv og arbejde, og en side hvor illustratorerne fortæller om deres tanker i forbindelse med illustrationerne. Bøgerne er ca 15x23 cm og i hårdt bind. Bøgerne er velegnet til højtlæsning fra 8-10 år og kan selvlæses fra 10 år.

Bøgerne er rigtig flot illustreret, og genfortællingerne fungerer i det store og hele godt. Den alvorlige og gammeldags tone er bevaret samtidig med at eventyrene er forkortet, og sproget kan forstås af nutidens børn. Der er et par småfejl i "Den standhaftige tinsoldat" af sproglig art (fx er tinsoldaterne støbt af en sølvske) og i midten af eventyret følges tekst og billede ikke ad. Men alt i alt er det lækre små bøger med en eventyrlig og dygtigt lavet billedside.

Af de mange billedbogsudgaver af H.C. Andersens eventyr kan man nævne den også meget flotte serie som Den lille pige med svovlstikkerneH.C. Andersen. Bind 2 : 6 populære eventyrDen lille pige med svovlstikkerne (Ill. Lars Gabel) indgår i. H.C. Andersen (Ill. Sidsel Brix). Bind 26 populære eventyr er en del af en serie i ca samme format, men de er ikke helt så ligeså indbydende (Ill. Lars Gabel)Af de mange billedbogsudgaver af H.C. Andersens eventyr kan man nævne den også meget flotte serie som Den lille pige med svovlstikkerne (Ill. Lars Gabel) indgår i. H.C. Andersen (Ill. Sidsel Brix). Bind 26 populære eventyr er en del af en serie i ca samme format, men de er ikke helt så ligeså indbydende Den lille pige med svovlstikkerne (Ill. Lars Gabel)Af de mange billedbogsudgaver af H.C. Andersens eventyr kan man nævne den også meget flotte serie som (Ill. Lars Gabel) indgår i. H.C. Andersen (Ill. Sidsel Brix). Bind 26 populære eventyr er en del af en serie i ca samme format, men de er ikke helt så ligeså indbydende (Ill. Lars Gabel).


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Gitta Jürgensen

d. 18. dec. 2018

Det er et af H. C. Andersens allermest sørgelige eventyr om den lille pige, der sælger tændstikker, og som en kold nytårsnat fryser ihjel i en krog mellem husene. Svend Otto S.' storenaturalistiske akvareller passer utroligt fint til historien. Han rammer den helt rigtige atmosfære og genskaber tiden og bymiljøet i gamle dage, så billedoplevelse og tekst smelter sammen til ensmuk oplevelsesmættet helhed. Illustrationerne afspejler med deres forskellige farveholdning og udtryk, de forskellige lag, der er i eventyret. Det er kontrasten mellem virkelighedens verden ogdrømmesynet, når tændstikken stryges. De kølige, frosne billeder af den lille ensomme pige i den kolde mørke krog gør ondt langt ind i hjertet. Når hun stryger tændstikken, og vi kigger ind i denfine stue, er billeder i varme, gyldent/orange farver. Her er klar til nytårsfest, juletræ og gåsesteg. På det sidste billede står en lille gruppe voksne og børn og ser på den lille pige. En af demer H. C. Andersen med sin højehat. En lille pudsig detalje, som en hilsen til forfatteren. Der findes i forvejen flere andre billedbogsgaver af eventyret: Kaj Beckmans fra 1981 med naivistiske,collageagtige billeder, og Jan Mogensens fra 1986 med kølige, lidt udtryksløse akvareller. Svend Otto S.' er nok den som harmonerer bedst med H. C. Andersens eventyrunivers og vores danskeeventyrtradition. En dejlig, gennemført eventyrbilledbog.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Ole Frøslev Christensen (skole)

d. 18. dec. 2018

Endnu en fornem H. C. Andersenbilledbog fra en af vore fineste børnebogsillustratorer. Den stærke og stramme tekst, der tvinger ethvert barn til lydhørhed er fulgt op af store og dejligeblyantsakvareller, tekstro og medlevende og med Svend Otto S' usvigelige sans for atmosfære og detaljer i tidsbilledet. Som i Sikken voldsom trængsel og alarm viser han os julen set fra deunderpriviligeredes side. Ja, her er vi næsten ved den yderste grænse for menneskelig nød og fattigdom. Men som H. C. Andersen bruger Svend Otto S også poesien og skaber dermed et langt stærkere oggribende billede end nok så massive elendighedsskildringer. Indignationen ligger ikke i udtrykket, men vækkes hos læseren. Det understreger Svend Otto S ved at lade digteren optræde som nysgerrigtilskuer i det lille opløb i den kolde morgenstund. Det er imponerende, at dansk billedbogskunst er i stand til at markere sig så stærkt i det store udbud.


Bibliotekernes vurdering

d. 11. okt. 2004

af

af

Lene Kristiansen

d. 11. okt. 2004

"Vist lyder det smukt, og det ligner, men der mangler dog noget". Citatet er fra Nattergalen, et af de eventyr, der sammen med Den lille pige med svovlstikkerne, Den grimme ælling, Fyrtøjet og Kejserens nye klæder bliver genfortalt af Bödvar Gudmundsson i ligeså mange billedbøger. Og citatet angiver meget præcist den følelse, man sidder med, for selvom forkortelserne er sket så eventyrene fungerer og også genfortalt med respekt, ja, så mangler netop alt det eventyrlige H.C. Andersen kunne med ord, - formodentlig (jeg gætter) i et ønske om at gøre eventyrene lettere tilgængelige og sprogligt mere tidssvarende? Tilbage står 5 forunderlige eventyr, men, efter min mening, uden eventyrenes oprindelige poesi. Thórarinn Leifssons illustrationer er også langt fra det poetiske. Med figurer som Mester Jakel-dukker med stive ansigter og indimellem voldsomme grimasser giver han et meget massivt modspil til eventyrteksten, og det enkle udtryk er sammen med en ofte mørkere farveskala med til at trække de mere dystre/uhyggelige sider frem. En batikagtig baggrund utydeliggør af og til teksten. 200-året vil uden tvivl afføde mange bøger og mange fortolkninger - her et af de mindre traditionelle og nok også mere provokerende. Højtlæsning fra 5 år, selvlæsning fra 3-4. kl. (ca. 9 år).


Bibliotekernes vurdering

d. 2. dec. 2003

af

af

Lene Nissen (skole)

d. 2. dec. 2003

Alinea har udgivet en rigtig vellykket omskrivning af H.C. Andersens eventyr. Serien består af 10 bøger, halvdelen på 16 sider og den anden halvdel på 24 sider. Teksten er nænsomt redigeret og tilrettet, så den er er nem at læse. Samtidig er poesien i H.C. Andersens sprog beholdt. Bøgerne Den lille pige med svovlstikkerne og Klods-Hans er væsentligt nemmere at læse end andre bearbejdede udgaver der er udkommet, fx fra Gullhøj i 1995. Der er 3-7 liniers tekst på hver side. Over halvdelen af siden består af Susanna Hartmanns illustrationer. Hvor teksten er tilrettet nutidig sprogbrug, er de farverige illustrationer absolut med til at fastholde H.C. Andersens ånd ind i historien. Illustrationerne er i klassisk eventyrstil og understøtter læsningen og meddigtningen fint. Bøgerne er anvendelige både i emnekasser og til individuel læsning og vil helt sikket blive populære blandt begynderlæsere.


Bibliotekernes vurdering

d. 19. mar. 2020

af

af

Morten Halskov Jensen

d. 19. mar. 2020

Billedbog med H.C. Andersens klassiske fortælling om en lille pige, der nytårsaften går barfodet rundt i sneen for at sælge tændstikker. Til oplæsning for børn i alderen 6-9 år, der kan tåle en sørgelig historie.

H.C. Andersens udødelige eventyr om den lille pige med svovlstikkerne, eller tændstikkerne som vi kalder dem i dag. Det er vinter og koldt i byen. En lille pige i en tynd kjole går med bare fødder rundt i gaderne. Hun har mistet sine sko og fryser om fødderne. Men da hun ikke har solgt en eneste af de tændstikker hun har fået med af sin far, så har hun ikke lyst til at tage hjem, fordi hun frygter at han vil slå hende. Hun kryber i ly mellem nogle huse for at hvile sig. For dog at få lidt varme, tænder hun tændstikkerne en efter en og oplever ved deres små flammer det ene storslåede syn efter det andet. Illustrationer i farver.

Fortællingen har meget at byde på, også i dag, så mange år efter at den blev skrevet. Teksten har bibeholdt en gammeldags tone. Illustrationerne er flotte og fulde af stemning. De bidrager med farverne og detaljerne i stregen til historiens kontrast mellem kulde og varme, liv og død. Ser man bort fra de små typer teksten er sat med, der sine steder er svære at læse på grund af baggrunden, så er bogen velegnet til højtlæsning.

I samme serie med H. C. Andersens eventyr og Lars Gabel som illustrator findes også FyrtøjetSnedronningen (Ill. Lars Gabel) og Snedronningen (Ill. Lars Gabel)I samme serie med H. C. Andersens eventyr og Lars Gabel som illustrator findes også Fyrtøjet (Ill. Lars Gabel) og (Ill. Lars Gabel).


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Ole Frøslev Christensen (skole)

d. 18. dec. 2018

Umiddelbart en lækkert illustreret udgave af H.C.A.s eventyr. Originalteksten i ny retskrivning. En skraveret tegnestil med fint nuancerede pastelfarver dækker hele dobbeltsider. Man opdagerdog hurtigt, at der er noget galt. Lad mig referere fra billederne: En sund pige klædt i pjalter færdes i en by af ubestemmelig nationalitet. Her lever kun få ældre mennesker og børn. De færdesskyggeagtigt med bøjede hoveder som de sidste overlevende i en pestramt by. Beslutsomt begynder pigen at stryge svovlstikker, og vi ser de 4 drømmesyn rimeligt illustreret. Himmelflugten med mormortangerer dog det sødladne. 2 bedsteborger-ægtepar fra 30'rne ser til slut forbavset og let bebrejdende på den døde pige, som stadig ser sund og frisk ud. Bogen er alt i alt en trist og udramatiskhistorie, - og det er H.C.A.s fortælling i hvert fald ikke! Selv om bogens hensigt angiveligt er at opbygge en kristen moral og karakter hos børn, virker det overflødigt at afrunde H.C.A.s tekstmed et bibelcitat. Derfindes i dag mange H.C.A.-billedbøger af høj kvalitet. Denne bog viser, hvor svær opgaven er. Ønsker man dette eventyr, så køb hellere et ekstra eksemplar af Kaj Beckmansbilledbog (Gyldendal 1981). Her fortæller billederne nemlig H.C.A.s historie.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Birgit Juhl Andersen (børn)

d. 18. dec. 2018

En ny billedbogsudgave, denne gang i A4 højformat, med i alt 11 akvareller i douce farver, skraveret med tusch. Hovedindtrykket er mørkt. Ill. fylder hele opslaget, teksten er sat i lyseområder, så den er ikke svær at se. Teksten er stort set HCA's. Der er dog anvendt moderne retskrivning, en del punktummer er indføjet og ganske få vendinger er omskrevet, hvilket jeg finder er enuvane: svært forståelige passager bør forklares, ikke fjernes eller ændres i bøger, der er beregnet på at læses af barn og voksen sammen. Bogen slutter med citat af Mattæus Evangeliet, kap. 5, vers3-8. En sammenligning med Gyldendals udg. med Kaj Beckmans ill. (1981) faldt ubetinget ud til sidstnævntes fordel. 1: der er ikke her ændret i teksten, på nær den moderne retskrivning. 2: Beckmanstynde, blåfrosne og lidt snavsede pige virker langt stærkere end TMH's relativt velplejede og rundkindede barn. 3: Mormor'en er hos Beckman tilpas flygtig, hvor hun i foreliggende udgave ertemmelig bastant. 4:Bibelcitatet virker overflødigt, tolkningsmuligheden ligger lige for. T. M. Henrichsens udgave kan dog godt anvendes til børn fra 5 år, men Beckmans er en langt bedreinvestering.


Børn & unge

Årg. 23, nr. 50 (1992)

af

af

IE

Årg. 23, nr. 50 (1992)


Weekendavisen

d. 20. nov. 1992

af

af

Marie Tatzlaff

d. 20. nov. 1992


Læsepædagogen

Årg. 53, nr. 3 (2005)

af

af

Birthe Antonsen

Årg. 53, nr. 3 (2005)


Land & folk

d. 3. dec. 1986

af

af

Herman Oschlak

d. 3. dec. 1986


Information

d. 2. apr. 1987

af

af

Henning Mørch Sørensen

d. 2. apr. 1987


Jyllands-posten

d. 3. dec. 1984

af

af

Ellen Buttenschøn

d. 3. dec. 1984