Bøger / faglitteratur

Den nye historie


Beskrivelse


Opdelt i 6 bøger skildres Romerrigets historie fra det 3. til det 5. århundredes første tiår. Den katastrofale udvikling i det mægtige Romerrige påstår Zosimos skyldes de nu kristne kejsere, der siden Konstantin den 1. efter hans mening har svigtet de gamle religioner. Værket er således stærkt kritisk imod kristendommen.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 16. jan. 2014

af

af

Carsten Güllich-Nørby

d. 16. jan. 2014

Relativ smal målgruppe til et sådan klassisk værk. Interessant i forskellige undervisningssammenhænge fra og med mindst godt gymnasieniveau.

Dansk oversættelse med nyttige kommentarer og noter af klassisk værk oprindeligt skrevet på græsk ca. 500 e.Kr., formentlig i Konstantinopel, af historikeren Zosimos. Værket, der består af 6 bøger skildrer Romerrigets historie fra det 3. til det 5. århundredes første tiår. Den katastrofale udvikling i det mægtige Romerrige påstår Zosimos skyldes de nu kristne kejsere, der siden Konstantin den 1. efter hans mening har svigtet de gamle religioner. Værket er således stærkt kritisk imod kristendommen. Oversætteren Torben Damsholt understreger bl.a. værkets vigtighed som en central kilde til senantikkens historie fordi det ellers "stor set" kun er indlæg fra den sejrende kristendoms side, der er bevaret for eftertiden. Det oprindelige værk er "overleveret i et eneste håndskrift fra middelalderen". At læse et sådan værk kræver både dedikation og rutine som læser. Inddeling er altså i 6 bøger og stilen er den velkendte fra klassiske værker med teksten opdelt i nummererede afsnit/vers. Damsholts kommentarer og noter er nyttige og nærmest uundværlige, hvis man med udbytte skal læse teksten. Damsholt har bl.a. også oversat Romerske kejsere.

Et klassisk værk ikke tidligere udkommet på dansk, og unikt med sin kritik af kristendommen.

Klassisk værk med størst potentiale på de største biblioteker.Informationer og udgaver