Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Den store månefest


Beskrivelse


Om livet i Smørhullet, en idyllisk plet på en fjern planet, hvor græsset er gult og himlen rød. Drengen Raf med far og mor, Bella og Månegøffen, Katja og Katnej samt Tossetøsen nyder livet og klarer problemerne ved samarbejde, opfindsomhed og godt humør.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 27. sep. 2002

af

af

Karsten Boll (skole)

d. 27. sep. 2002

Den kendte illustrator har her begået sin egen tekst i form af en udpræget, men god oplæsningsbog for de 6-9 årige, der kan selvlæses fra slutningen af 3. klasse. I et forord filosoferer forfatteren over det uendelige univers med andre solsystemer og tilsvarende vort solsystem. Herefter starter historien i et sådant parallelunivers, hvor himlen er rød, græsset er gult, og der er to sole og to måner. Der udspiller sig 9 almengyldige, men tankevækkende episoder, som sætter ting på hovedet og alligevel ender fornuftigt. Eksempelvis slår en vandreklit sig ned midt i byen og tager udsigten for henholdsvis den lille Raff, snabelgrisen Nøffe og den glade dansende Bella. De forsøger på alle måder at fjerne klitten, men det lykkes først, da en spørger den, om den ikke nok vil gå. Der leges med sproget, og fantasien pirres samtidig med, at der er de små pointer om at omgås hinanden, mulighed for eftertænksomhed etc., som skal være i en god oplæsningsbog. De farvelagte illustrationer har på én gang lidt Den lille prins- og Mumitrold-agtigt over sig i positiv forstand uden på nogen måde at være kopier samtidigt med, at personerne spræller og er fint integreret i bogens eget univers. Teksten har en åben og læsevenlig sats.


Bibliotekernes vurdering

d. 27. sep. 2002

af

af

Lars Aagaard

d. 27. sep. 2002

Fantasihistorie til højtlæsning for børn fra 6 til 9 år fra Smørhullet, en idyllisk plet på en fjern planet, hvor græsset er gult og himlen rød. Drengen Raf med far og mor, Bella og Månegøffen, Katja og Katnej samt Tossetøsen nyder livet, freden og de få forstyrrelser udefra, som tilværelsen har at byde på. Hver person har sine særlige sproglige og adfærdsmæssige kendetegn, som letter tilegnelsen, og Surmulen og Skovgnallerne er de eneste væsener, der er en smule farlige. Problemerne klares ved samarbejde, opfindsomhed og godt humør og nattesøvnen forstyrres ikke. Sproget er dialogrigt og konkret, der er sammenhæng i handling og personskildring. På omtrent hvert andet opslag er der en farverig illustration. Til min personlige smag lidt for fantasifuldt, for mange børn fuldt på niveau med deres egne fantasi-historier og for mange et absolut trygt og sikkert valg til en af de første kapitelhistorier, der afløser billedbøgerne.


Børn & bøger

Årg. 55, nr. 7/8 (2002)

af

af

Kirsten Aggerholm

Årg. 55, nr. 7/8 (2002)