Bøger / faglitteratur

Den ustyrlige psykiatri : mellem adfærdsforstyrrelse og sygdomsproblem - en idehistorisk analyse


Beskrivelse


Forlagets beskrivelse: I gamle dage gemte man gale mennesker væk i dårekister. I dag er de gale ikke længere gale. Nu er de psykiatriske patienter med hjernesygdomme. Men der er langt flere syge. Og langt flere diagnoser. Faktisk lider flere end en halv million danskere af en psykisk sygdom og har brug for behandling eller sociale ydelser. Samtidig skranter det psykiatriske system, og medierne flyder over med historier om bæltefikseringer, tvangsindlæggelser, høje selvmordsrater og lange ventelister. Psykiatrien savner et fastere fundament for sit virke, mener Per Vestergaard, tidligere overlæge og professor i psykiatri ved Health, Aarhus Universitet. Det er det rene vanvid, når de syge ender som taberne i et fagligt og politisk spil. Han giver derfor psykiatrien et grundigt helbredstjek i en idehistorisk undersøgelse, hvor han lytter til både læger og lærde, tro og overtro, sjæl og legeme for - forhåbentlig - at kunne lægge grunden til en sundere fremtidig psykiatri.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 10. mar. 2016

af

af

Grethe Lorentzen

d. 10. mar. 2016

Et bud på hvad der er psykiatriens kerne, væsen og mulige fremtidige tilhørsforhold, med udgangspunkt i psykiatriens historiske udvikling og nuværende dilemmaer og problemer. Til alle interesserede i psykiatriens fremtid.

Vestergaard er tidligere professor i psykiatri ved Aarhus Universitet. Han mener, at det psykiatriske system mangler et fasterer grundlag i sin organisatoriske struktur. Han fortæller om de dilemmaer og problemer han oplever i psykiatrien i dag, hvoraf det største er den ukontrollerbare tilstrømning af nye patientgrupper. Han fortæller psykiatriens (ide)historie, herunder den danske psykiatris historie og udvikling, og fremlægger 7 modeller som oplæg til debat om en fremtidig psykiatristruktur. Han foreslår et rådgivende "Nationalt råd for Psykiatri" og et tilknyttet forskningscenter.

Letlæst debatbog om psykiatriens dilemmaer og problemer. Med en god beskrivelse og analyse af psykiatriens begreber og genstandsfelt, sygdomsbegrebet, samt den historiske udvikling i psykiatriens opgaver og tilhørsforhold.

DiagnoserDødelig psykiatri og organiseret fornægtelse og Dødelig psykiatri og organiseret fornægtelse debatterer også psykiatrien. Den første undersøger hvorfor vi får flere psykiatriske diagnoser, og følgen af det. Den anden har fokus på brug af medicin i psykiatrienDiagnoser og debatterer også psykiatrien. Den første undersøger hvorfor vi får flere psykiatriske diagnoser, og følgen af det. Den anden har fokus på brug af medicin i psykiatrien.


Sygeplejersken

Årg. 116, nr. 9 (2016)

af

af

Sonja Bech

Årg. 116, nr. 9 (2016)


Månedsskrift for almen praksis

Årg. 95, nr. 1 (2017)

af

af

Annette Sofie Davidsen

Årg. 95, nr. 1 (2017)