Bøger / skønlitteratur / roman

Det andet navn. Del 2


Beskrivelse


Historien om Asle, som er kunstmaler, enkemand og bosiddende i Dylgia. En fortælling om hvad kunst er, om Gud, venskab og om tiden som går. Om døden, men også om hvad det vil sige at være i livet.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 28. nov. 2019

af

af

Henrik H Pedersen

d. 28. nov. 2019

Læseren følger hovedpersonen Asle, som er kunstmaler, enkemand og bosiddende i Dylgia. Vi befinder os tæt på Bergen, hvor vi i andet bind kommer tættere på Asles barndom og hans tanker om kunst, tro og tvivl. For læsere af første bind Det andet navn. [Bind 1] og ny nordisk litteraturDet andet navn. Bind 1.

I andet bind af Jon Fosses store syvbinds-værk "Septologien" befinder vi os stadig i Vest-Norge nær Bergen, dog kommer vi også længere tilbage i tiden, til Asles barndom. Jegfortæller Asle, som er kunstmaler, enkemand og bosiddende i Dylgja, kører rundt og iagttager tingenes tilstand og naturen samt besøger sine få bekendte, bl.a. naboen Åsleik. Undervejs tænker Asle tilbage på barndommen og sin søster, med hvem han gik den forbudte rute ned til fjorden, hvor nabodrengen Bård druknede. Desuden hører vi også om "Skaldepanden", som alle børn skal tage sig i agt for.

Som i første bind befinder vi os i en verden "af i går" blandt lavmælte eksistenser i udkants-Norge mellem by, bygd og land. Sproget er både minimalistisk og poetisk og dialogerne ofte gentagende på en sært original måde, som om der foregår noget ildevarslende under neden. Her sker ikke meget og så alligevel en del.

Ligger i sprog, geografi og stil tæt på bind 1 Det andet navn. [Bind 1], men læsere vil også finde ligheder med forfattere som Jon kalman Stefansson, Per Petterson samt KnausgårdDet andet navn. Bind 1.