Bøger / faglitteratur

Det betaler sig at investere i mennesker : en bog om sociale investeringer, tidlig indsats, finansministeriets regnemodeller & SØM


Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 14. aug. 2018

af

af

Allan Thomsen Volhøj

d. 14. aug. 2018

Med udgangspunkt i en ny måde at udregne dynamiske effekter på, præsenterer socialdemokraterne Ane Halsboe-Jørgensen og Pernille Rosenkrantz-Theil at det kan betale sig at investere i mennesker. Til interesserede i social- og finanspolitik i Danmark.

Velfærdssamfundet er under pres. Det bliver set som en kæmpe udgift som bare kræver flere og flere penge. I denne bog fortæller de to politikere hvordan man skal se penge brugt på velfærd som en investering. Fx om hvordan penge brugt på forebyggelse og behandling gør at folk kan komme i arbejde, at det skaber bedre familieliv og kræver færre indlæggelser for fx den psykisk syge. I bogen går de også til kamp mod den nuværende beregningsmodel hvor skattelettelser på fx 500 mio. måske kun koster 400 mio. på grund af dynamiske effekter. Mens penge til forebyggelse af fx rygning eller bedre daginstitutioner til 50 mio., vil være en udgift på 50 mio. uden medregning af de dynamiske effekter.

Bogen er interessant og giver indblik i en ny måde at udregne dynamiske effekter på, den såkaldte socialøkonomiske model SØM, som er væsentlig anderledes end den nuværende. Man skal have mere end almindelig interesse for økonomi og politik for at få fuldt udbytte af bogen, men der bliver gjort meget for formidlingen i bogen og der kommes med mange eksempler. Man skal heller ikke være blind for at bogen er et indslag i debatten frem mod det kommende folketingsvalg.

Af andre bøger om hvordan vi vil drive vores velfærdsstat findes fx ExodusStaunings arv, Staunings arv og den kommende "Den syge kapitalisme" af Peter HummelgaardAf andre bøger om hvordan vi vil drive vores velfærdsstat findes fx Exodus, og den kommende "Den syge kapitalisme" af Peter Hummelgaard.


Berlingske tidende

d. 3. aug. 2018

af

af

Mikkel Andersson

d. 3. aug. 2018Informationer og udgaver