Bøger / skønlitteratur til børn / noveller

Det fortryllede orgel : nye eventyr for børn


Beskrivelse


Nye eventyr med hekse og prinsesser, trolde og frøer og alt, hvad der hører til. Men så sker der alligevel noget uventet.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 19. aug. 2002

af

af

Bo Knudsen

d. 19. aug. 2002

"Syv nye eventyr for børn. Gammelkendte temaer med finurlige og skægge drejninger. Lige til at læse højt". Det siger bogens bagside, og det er ikke helt ved siden af. Det er ikke stort og nyt, men små historier der bygger videre på en velkendt genre. Om de rammer helt ned i underbevidstheden, er jeg ikke sikker på, men de lidt skæve tanker og pointer gør, at de nok skal fænge ved oplæsning for de ca. 7-10 årige. Temaerne er især forvandling og identitet. Prinsen der trives bedst som frø. Det forelskede par lilleputten og jættekvinden der begge får et ønske opfyldt og bliver henholdsvis kæmpestor og lillebitte. Eller ulven, heksen og trolden der følger den lille pige sikkert hjem gennem skoven. Der er lagt op til en snak, f.eks. i en klasse. Sproget er eventyragtigt og fint til højtlæsning. De s/h tegninger i en grov, lidt humoristisk streg passer til bogen. Både forsiden i brunlige farver og bagsideteksten henvender sig mere til den voksne end til børn. Forfatteren har bl.a tidligere lavet eventyr for voksne i Sebastians rejse (97/20).


Bibliotekernes vurdering

d. 19. aug. 2002

af

af

Erik Boas Pedersen (skole)

d. 19. aug. 2002

At forfatteren kan finde på historier og formulere dem, har han papir på med ex. den barokke, Pigen der ikke ville på potten, hvor han i øvrigt samarbejder med samme illustrator som på denne bog. Illustrationerne er dog mere neddæmpede her, hvor historierne i form af syv nye eventyr er kommet i centrum. Udgangspunktet er det traditionelle folkeeventyr, men med et glimt i øjet, et tvist, en forskydning i pointen, der drejer de bevidst velvalgte klicheer i en uventet retning. Som fx kongen, der ønsker sig ingen ønsker da lejligheden byder sig i Ønsket, og genopdager magien i sin egen hverdag og verden, og som bøsseproblematiken, der bryder ind i De to prinser, der bare vil være sammen altid og derfor undergår en forvandling til - snegle! Sprogligt og indholdsmæssigt åbenbarer eventyrene sig som underfundigt tvetydige og underholdende. Illustrationerne, der slægter de stildannende engelske illustratorer, Q. Blake og Tony Ross, på, savner farver og plads og får dermed ikke den supplerende funktion på teksten, de formodentlig er tiltænkt. Men eventyrene er fornøjelige, nye frugter på et gammelt træ til bred udnyttelse i folkeskolen.


Folkeskolen

Årg. 120, nr. 3 (2003)

af

af

Ingrid Skovgaard Andersen

Årg. 120, nr. 3 (2003)


Folkeskolen

Årg. 120, nr. 8 (2003)

af

af

Ingrid Skovgaard Andersen

Årg. 120, nr. 8 (2003)