Bøger / faglitteratur

Det isfrie Grønland - fra molekyle til landskab
The ice-free Greenland - from molecyle to landscape (flere sprog)


Beskrivelse


Om Grønlands isfrie landskab med fokus på, hvordan bio- og geovidenskaberne har bidraget med ny viden om samspillet mellem klimaet og den grønlandske natur, og om eventuel udvidelse af landbruget.

Anmeldelser (8)


Bibliotekernes vurdering

d. 23. maj 2016

af

af

Rikke Bruun

d. 23. maj 2016

Tag med Center for Permafrost til Grønland og få indsigt i den nyeste forskning om klimaet, planterne, jordbunden og mikroorganismerne. Bo Elberling har samlet 4 års forskning og tilsat en lang række smukke fotos. For alle med interesse for Grønland og naturen; turister såvel som dem, der arbejder med Arktis.

Med udgangspunkt i Center for Permafrosts forskning i perioden 2012-2015 beretter bogen i 8 kapitler om de forandringer, der er sket og sker i hele Grønland. Næsten 25% af den nordlige halvkugles landarealer er permafrost, men i Grønland findes permafrost kun i de isfrie områder, da indlandsisen isolerer mod vinterkulden, og jordens indre varme holder jorden fri for permafrost. Ikke desto mindre har forandringerne i permafrosten stor betydning for klimaet både på Grønland og i resten af verden, og bogen kigger både tilbage i tiden og forsigtigt frem mod år 2100. Bogen er to-sproglig; dansk og engelsk med enkelte tekster på grønlandsk, og den er illustreret af fotos fra Grønland, samt med mikroskopi-billeder af mikroorganismer.

Bogen formår af formidle viden om permafrost på et niveau, hvor personer med interesse for emnet og Grønland kan være med. Grønland er som altid fotogen, og bogens billedside bidrager i høj grad til formidlingen.

I Naturen og klimaændringerne i Nordøstgrønland, 2009, får vi også et indblik i noget af den forskning, der foregår i Grønland.


Bibliotekernes vurdering

d. 29. apr. 2021

af

af

Morten Brynildsen

d. 29. apr. 2021

Tag med Center for Permafrost til Grønland og lær mere om det isfrie landskabs betydning for bl.a. klimaet. For interesserede i natur og videnskab omkring klima, geologi og fauna i de kolde permafrostområder på Grønland.

Med afsæt i nyere forskning og viden gravet frem af bio- og geovidenskabernes arbejde på Grønland, lærer vi her nyt om det isfrie landskab, hvor permafrosten slipper sit tag. Bogen går i dybden med mange biologiske processer omkring is, mikroorganismer, plantevækst, landskabsdannelse, vand, jordbund og meget andet på en fakta- og procesnær facon. Teksterne er på både dansk og engelsk - sidestillet over for hinanden. Rigt illustreret med fotos af både landskaber, fauna, mikroskopiske motiver og det videnskabelige arbejde i felten. Indeholder oversigt over relevante videnskabelige udgivelser, og hvor man kan finde den.

En fin formidling af en bred mængde nyere forskning omkring permafrostens betydning for klimaet på Grønland og videre ud. Den videnskabsinteresserede læser vil fint kunne følge med.

I forhold til første udgave er teksten gennemredigeret, og der er føjet ca. 25 sider til. Både nye afsnit og fotos, bl.a. omkring fremtidens trusler i forhold til temperaturstigninger. Bogen dækker nu relevant forskning frem til 2020 (førsteudgaven omhandler forskning frem til 2015) Det isfrie Grønland - fra molekyle til landskab.


Flora og fauna

Årg. 126 (2021)

af

af

Frede Johannesen

Årg. 126 (2021)


Jyllands-posten

d. 8. juni 2016

af

af

Lars Ole Knippel

d. 8. juni 2016


Flora og fauna

Årg. 122, h. 3/4 (2016)

af

af

Toke Thomas Høye

Årg. 122, h. 3/4 (2016)


Geografisk orientering

Årg. 51, nr. 5 (2021)

af

af

Pi Suhr Willumsen

Årg. 51, nr. 5 (2021)