Bøger / faglitteratur

Det ombejlede folk : nation, følelse og social bevægelse


Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 28. nov. 2007

af

af

Søren Brunbech

d. 28. nov. 2007

For den historisk og kulturhistorisk interesserede læser. Der vil sikkert også blive henvist til bogens artikler på relevante videregående uddannelser.

Forskere ved Dansk Folkemindesamling bidrager sammen med universitetsfolk med seks artikler, der har begrebet "et folk" som fælles tema. Det er bearbejdede udgaver af foredrag fra en temadag holdt på Dansk Folkemindesamling. Begrebet folk er på én gang meget enkelt og uhyre kompliceret, både historisk og aktuelt. De forskellige aspekter belyses i artikler om fx Landsoldaternes breve fra krigen i 1848, der viser at de betragtede sig som kongens undersåtter, mens det kun var de frivillige og officererne, der udtrykte et tilhørsforhold til nationen. En artikel om det unge norske folks selvopfattelse efter bruddet med Danmark i 1814 viser bl.a. hvordan skabelsen af fjendebilleder til dansksindede og svensksindede var et centralt element i nationsbygningen. Andre artikler beskæftiger sig med Socialdemokratiet og folket og med nationalsange. Velskrevne og ikke særligt vanskeligt tilgængelige artikler med noter og en del illustrationer undervejs.

Tilsvarende problemstillinger behandles i den norske historiker Benedict Andersons Forestillede fællesskaber, 2005 om nutidig nationalisme og i flerbindsværket Dansk identitetshistorie, 1991-.

Seks forskelligartede artikler der har folket som begreb som fælles tema. Kan læses uden besvær af historisk interesserede.


Politiken

d. 29. dec. 2007

af

af

Jes Fabricius Møller

d. 29. dec. 2007


Journalen

årg. [18], nr. 2 (2008)

af

af

Harriet M. Hansen

årg. [18], nr. 2 (2008)


Historie

2008, nr. 2

af

af

Stefan Knudsen

2008, nr. 2