Da jegfortælleren finder et kranie og et manuskript i en baggård i Købmagergade, åbner der sig en dramatisk historie fra 1800-tallets København. Til læsere af historiske romaner baseret på virkelige begivenheder.
Kranieforsker og læge Carl Otto sidder i 1876 i København og skriver sine erindringer, mens han tænker tilbage på mødet med den kriminelle bondekone Anne i Tugt-, Rasp- og Forbedringshuset for mere end 50 år siden. Han har hele livet agiteret for frenologien, der ud fra et kranies størrelse og form kan forklare et menneskets sjæl. Men mødet med Anne fra Lolland har slået ham med tvivl, og nu er tiden inde til at fortælle den sandfærdige historie om frenologien, sin egen og Annes historie. Bogen bygger på historiske kilder om Carl Otto og Anne Andersdatter.
Forfatteren har kastet sig over et spændende stykke Danmarkshistorie. Frenologi var en udbredt teori i 1800-tallet og Carl Otto var foregangsmand indenfor området. Sideløbende fortælles historien om Anne og hendes barske liv nederst i samfundet. Dermed tegnes et fint stykke Danmarkshistorie, skrevet i et ligefremt sprog. Dog er der passager, som ikke helt løfter sig op i romanform, men forbliver for tæt på de historiske kilder og fremstår refererende. Typografien fremstår også noget rodet.
Der findes ikke andre romaner med frenologi som omdrejningspunkt. Historiske romaner fra 1800 tallet er der mange af, fx Stiftelsen som også omhandler lægevidenskaben i perioden.