Bøger / faglitteratur

DNA


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Om DNA - molekylet der kan fortælle om vi er disponeret for sygdomme, opspore fjerne slægtninge, afsløre seriemordere og klone dyr. Mulighederne er både fascinerende og til tider skræmmende.

Indhold

Ærter og bananfluer baner vejen ; Det manglende led ; Puslespil, skrot og skatte ; Styresystemer, angreb og fordele ; Skyldig eller ikke skyldig? ; Fagre nye verden


Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 14. aug. 2020

af

af

Pernille Poulsen

d. 14. aug. 2020

En kortfattet og letlæst introduktion fra Aarhus Universitets serie "Tænkepauser" om DNA. Til alle nysgerrige og naturvidenskabeligt interesserede læsere.

DNA-molekylet er usynligt for det menneskelige øje, og dog begtragtes det som selve livets hemmelighed, fordi det bærer alle livets informationer. I teorien kan man lagre hele verdens data i et par kilo DNA, og har man bare en lille DNA-rest, så kan man klone selv uddøde arter, som det fiktivt blev illustreret i filmen "Jurassic Park". Bogen her formidler en række nedslag i historien om DNA og fører os op til nutidens højteknologiske udforskning af DNA og dets muligheder. Vi hører om de første forsøg på at kortlægge DNA, historien om den tjekkiske munk, der fremavlede ærteplanter og om brugen af DNA i alt lige fra politisager til avanceret forebyggelse og bekæmpelse af sygdom. Forfatter Lotte Bjergbæk er molekylærbiolog ved Aarhus Universitet og har tidligere udgivet "DNA Repair Protocols" (seneste udgave i 2016). Værket er ikke oversat til dansk og kan ikke lånes på danske biblioteker.

Vellykket værk, der på trods af den yderst komprimerede formidling af at stort emne, er let at gå til.

Vil man mere i dybden med emnet, kan følgende læsning foreslås: Mit smukke genomIntelligente cellerDine geniale generForstå dit DNA, Intelligente celler, Dine geniale gener og Forstå dit DNAVil man mere i dybden med emnet, kan følgende læsning foreslås: Mit smukke genom, , Dine geniale gener og Forstå dit DNAVil man mere i dybden med emnet, kan følgende læsning foreslås: Mit smukke genom, Intelligente celler, og Forstå dit DNAVil man mere i dybden med emnet, kan følgende læsning foreslås: Mit smukke genom, Intelligente celler, Dine geniale gener og .