Bøger / skønlitteratur / roman

Døde sommerfugle i maven


Beskrivelse


Den unge kvinde Noria kommer som flygtning fra Kosovo til et snævert vestjysk samfund, hvor sladder og familiehemmeligheder gør det svært for hende at vinde fodfæste og glemme krigens rædsler.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

2008

af

af

Anne-Mette Lerche

2008

Bogen henvender sig til kræsne læsere, der holder af samfundskritiske romaner og interesserer sig for den menneskelige psykologi.

Noria, der er flygtning fra Kosova, havner i en lille by i det blæsende Vestjylland, hvor hun ufrivilligt bliver involveret i landsbyens intriger og familiehemmeligheder. Hun prøver at få en hverdag til at fungere som pædagogmedhjælper i den lokale daginstitution, mens hun prøver at glemme krigens rædsler hjemmefra. Der er et gammelt uopklaret mord, blodskam, utroskab og jalousi blandt meget andet på menuen i denne lille fine fortælling om at være fremmed i et samfund, der i den grad har lukket sig om sig selv og kun nødigt inviterer andre inden for. Personerne i romanen er muligvis en anelse karikerede, men det er en god og nødvendig fortælling om danskernes forhold til det fremmede. Samtidig er det også en fortælling om, hvordan mødet med det uventede, kan forløse de mest smertefulde erindringer, både for Noria og landsbyens beboere.

Forfatteren har som feltpræst beskæftiget sig en del med flygtningespørgsmålet og hans forrige roman Den syriske garage, er lige som denne bog optaget af sammenstødet mellem den danske selvforståelse og tilstedeværelsen af "det fremmede" i vores tilværelse.

En fin skildring af, at ligegyldig hvor forskellige vi kan se ud udenpå, rummer vi alle de samme følelser og behov. Bogens omslag sælger dog næppe, så det kræver lidt aktiv formidling at få afsat denne roman.


Jyllands-posten

d. 8. maj 2008

af

af

Henriette Bacher Lind

d. 8. maj 2008