Bøger / skønlitteratur til børn / eventyr

Drengen og ånden i fjeldet


Beskrivelse


Billedbog. Eventyr om isbjørnen, der bortfører et menneskebarn. Drengen vokser op hos bjørnene, og da han senere vender tilbage til menneskenes rige, føler han sig fremmed og ensom.

Anmeldelser (7)


Bibliotekernes vurdering

d. 2. okt. 1996

af

af

Bodil Pedersen (skole)

d. 2. okt. 1996

Der arbejdes for øjeblikket på at lave en tegnefilm ud fra denne spændende, tidløse billedbog, der foregår i arktiske egne i storslået natur. De unikke illustrationer understreger det dramatiske element og giver historien liv og bevægelse. Det er meget enkle illustrationer, udført i akvarel med bred sort kontur. Såvel i tekst som i billede er alle stærke følelser repræsenteret lige fra dyb sorg og smerte til inderlig glæde. I mytisk form fortælles en beretning om en hunisbjørn, der føder en død unge på samme tid, som en kvinde føder en sund og rask dreng. Den desperate hanbjørn stjæler menneskebarnet for at kunne trøste sin mage. Under sin opvækst hos isbjørnene undergår barnet langsomt en forvandling. Han bliver tilfreds i sin dyreverden og giver senere udtryk for, at han ikke vil være menneske mere. Han søger hjælp hos ånden i bjerget og må underkaste sig tre prøver for at bevise, at han virkelig er bjørn. Prøver på udholdenhed, styrke og det at kunne klare ensomhed. Bogen bevæger, og handlingens magi vil uden tvivl tryllebinde både børn og voksne. God til oplæsning - fra 5 år. Selvlæsning fra slutningen af 2. kl.


Bibliotekernes vurdering

d. 2. okt. 1996

af

af

Jytte Bræmer

d. 2. okt. 1996

En smuk billedbog fuld af atmosfære, som i øjeblikket danner grundlag for en ny tegnefilm af Bent Haller og Jannik Hastrup. Tegneren Bigita Faber kender vi fra Aberne og det hemmelige våben, 1995 og Fuglekrigen i Kanøfleskoven, 1990. Det er nogle ganske anderledes illustrationer B.F. her har produceret. Det er smukke, særprægede tegninger, hvor en kraftig sort streg med store, enkle, svungne linjer danner konturerne, og ganske få akvarelfarver danner baggrund og miljø. Den minder mig meget om Gitz Johansens Gaba, 1971. Det hvide dominerer. Vi befinder os i en isverden - i Grønland. Det er et eventyr om hunisbjørnen, der føder en dødfødt unge, og i desperation stjæler et nyfødt drengebarn, der vokser op i dyreverdenen. Da han efter flere år vender tilbage til menneskenes verden, føler han sig fremmed og opsøger ånden i fjeldet. Han bliver sat på tre prøver, bliver atter isbjørn, indtil han bliver skudt og i dødsøjeblikket vender tilbage til menneskeskikkelse. En bog om natur og menneske, om ensomhed og skyld. De kraftfulde, enkle tegninger giver det universelle budskab i historien vægt og troværdighed samtidig med, at bogen er meget grønlandsk. Mens vi venter på tegnefilmen, kan vi glæde os over bogen, der pga. det abstrakte budskab kræver publikum fra 5-6 år.


Berlingske tidende

d. 1. dec. 1996

af

af

Eva Glistrup

d. 1. dec. 1996


Folkeskolen

Årg. 115, nr. 28/29 (1998)

af

af

Jens Raahauge

Årg. 115, nr. 28/29 (1998)


Weekendavisen

d. 13. dec. 1996

af

af

Damian Arguimbau

d. 13. dec. 1996


Børn & bøger

Årg. 49, nr. 7 (1996)

af

af

Peter Garde

Årg. 49, nr. 7 (1996)


Information

d. 25. jan. 1997

af

af

Henning Mørch Sørensen

d. 25. jan. 1997