Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Drømmesyn


Beskrivelse


Tiden er Canada i 1904. Freddie er 16 år, indadvendt og stammer. Han nyder sommerferien ved Rideau-søen sammen med sine slægtninge. Et tiltrængt pusterum fra en streng far.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 20. juli 2000

af

af

Susanna Christensen

d. 20. juli 2000

Hvem vil læse denne bog til ende? spørger jeg efter endt læsning af ungdomsromanen Drømmesyn. Romantiske piger på 15-16 år og ditto spændingssøgende drenge vil hurtigt blive hægtet af p.g.a. for lidt kærlighed og for lidt spænding, skønt den også rummer et faderopgør. Bogen er stilfærdig og unødvendig stillestående med mange detaljerede beskrivelser af Canadas natur, slusesystem og træskibe og et sprog præget af gammeldags udtryk. Bogen bærer tydeligt præg af at være bygget op over en dagbog fra en canadisk dreng fra 1904. Men det FOR længe at vente over 80 sider på at få skub i handlingen. Først efter s.88 hvor hovedpersonen Freddie på 16 år redder sin lillebror Tom fra at drukne på Rideau-søen kommer historien i gang. Drengene er på sommerferie sammen med slægtninge i hytte og telt. Freddie er 16 år og indadvendt, han stammer og har en meget dominerende far. Freddie er jegperson og fortæller historien. Han nyder det fysiske liv ved søen med fisketure, udflugter og lejrbål, fri for faderens overvågende blik. Han møder en lidt ældre pige Nora og forelsker sig, bl.a. hun gør ham i stand til at gøre oprør mod sin stærke far og ved at optrevle et gammelt mysterium gennemskuer han faderen og ser hans svage sider. Julie Johnston kendes på dansk for ungdomsromanen Ikke flere tårer fra 1995.


Bibliotekernes vurdering

d. 20. juli 2000

af

af

Birger Hoff (skole)

d. 20. juli 2000

Dette er den canadiske forfatters anden ungdomsroman på dansk. I 1995 kom Ikke flere tårer med den 12-årige Keely som fortæller, og også i foreliggende bog er ordende lagt i munden på hovedpersonen, den 16-årige Freddie. Det er en stille og intens historie med fine person- og miljøskildringer, ikke mindst skildringen af bogens hovedperson. Historien er baseret på en dagbog skrevet i sommeren 1904, og fortæller om Freddies ferie sammen med sine tre yngre søskende hos nogle nære slægtninge i en hytte ved en stor sø i den storslåede canadiske natur. Det bliver sommeren, hvor den usikre og stærkt stammende Freddie, underlagt en fars særdeles lunefulde opdragelse, udvikler sig til en ung mand, der tør tro på sig selv og specielt, hvad han vil kæmpe for fremover. En barsk vandrehistorie på egnen viser sig at være sand og bliver den direkte årsag til ændringen i forholdet mellem far og søn. Ligesom en umulig forelskelse er stærkt medvirkende til Freddies afgørende udvikling fra barn til voksen. Historien er velskrevet, godt oversat af Bjarne Dalsgaard Svendsen, og kan på det varmeste anbefales de 13-16-årige som en anderledes intens og spændende udviklingsroman.