Bøger / skønlitteratur til børn / børnesange

Elefantens vuggevise


Beskrivelse


Billedbog. En elefantmoder synger sin unge i søvn. Hun fortæller om, hvordan alle de andre dyr i junglen gør sig parate til at sove.

Anmeldelser (7)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Jens Verner Nielsen (skole)

d. 18. dec. 2018

Sangen om den lille Jumbo, der skal sove så sødt, er en klassiker, og det kan bogen her også gå hen at blive. De oprindelige fire strofer er delte, så der er en halv strofe på hver v-side medet aldeles herligt billede på h-siden overfor. Det er billeder med humor og charme, der vil tale direkte til målgruppen, der er årgangene yngre end skolealderen. Illustrationerne er udførte medenkle former og afdæmpede farver. Der er masser af fantasifulde detaljer i malerierne, og de udstråler både spøg og munterhed og afslappet ro og fred - selv om der også er plads til en retskræmmende, lumsk tiger. Hvert billede er indsat i en bred ramme, der skulle være udført efter originale afrikanske mønstre. Bogen er trykt på stift, sort karton holdt sammen af en spiralryg.Verselinierne er sat med fede, næsten lysende hvide typer på den blanke sorte baggrund. Teksten er i en let censureret udgave, idet den oprindelige niggerdreng som rangle er blevet modereret til ennoget mindre dramatisk kokosnødsom rangle. Bagest i bogen er melodien med becifringer indsat som et lille billede i en meget bred ramme. Det er en bog, der kan blive mange børns og forældreskigge-med-bog eller synge-sammen-bog på sengekanten aften efter aften.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Merete Dael

d. 18. dec. 2018

Elefanter, der løber, danser, glider, fanger sommerfugle, balancerer på en bold og putter sin elefantunge, udgør hovedpersonerne i pegebogen om den gamle og nok så kendte vuggevise. I et handyformat (lidt større end A5) på stift skinnende sort pap, holdt sammen af spiralryg, møder vi flere af junglens dyr i illustrationer på højresiderne. På venstreopslagene er teksten sat op med etvers på hver side. Bortset fra størstedelen af opslagets inderside er illustrationerne farvelagte. Alle illustrationer og omslaget er indrammet af originale afrikanske mønstre og farver. Somafslutning er visens noder og becifringer aftrykt. Forlaget oplyser, at bogens farvebilleder vil blive trykt til plakat og sælges i boghandelen. Med Dorte Karrebæks fantastisk flotte ogfantasifulde fortolkning af vuggevisen, har den fået en velfortjent renæssance. D.K. har manifesteret sit enestående kreative talent og fundet sin helt egen kunstneriske stil i en blanding afunderfundig humor, livsglæde ogsanselighed. I genskabelsen af en børneklassiker har hun taget temperaturen på 90'erne. Her er de bedste muligheder for en tryg og behagelig nattesøvn. Bogen kananvendes fra vuggestadiet og uden problemer udskiftes med den voksnes sovepiller.


Bibliotekernes vurdering

d. 25. apr. 2001

af

af

Inger Aarup-Kristensen

d. 25. apr. 2001

Teksten i denne bog kendes af de fleste, da den er en af barndommens sangtekster. Den har allerede dannet baggrund for flere billedbogsudgaver, bl.a. én med illustrationer af Dorte Karrebæk fra 1990 og én med illustrationer af Jan Mogensen fra 1998. Sidstnævnte bog indeholder dog to andre sange også. I nærværende bog er det Lene Langs humoristiske billeder, der er det essentielle. Alle sider består af én stor indrammet illustration, hvor motivet bryder rammen på forskellig vis. Under hvert billede er der to liniers tekst. Alle de viste dyr har store udstående skelende øjne, som får dem til at se morsomme og også søvnige ud. Elefantungen er hovedfiguren på ca. halvdelen af illustrationerne, og hver gang vises den i en ny sovestilling - lænet op af et træ, liggende på maven , på siden m.m. Børnene får virkelig indtryk af, at en elefant kan illustreres på utallige måder. Bogen henvender sig til børn på ca. 3-7 år og ligger dermed aldersmæssigt på linie med Dorte Karrebæks, mens bogen med illustrationer af Jan Mogensen kan bruges til børn fra 2års-alderen på grund af de mere naturtro illustrationer.


Politiken

d. 24. maj 1990

af

af

Søren Vinterberg

d. 24. maj 1990


Det fri aktuelt

d. 20. mar. 1990

af

af

Steffen Larsen

d. 20. mar. 1990


Weekendavisen

d. 25. maj 1990

af

af

Jens Andersen

d. 25. maj 1990


Berlingske tidende

d. 16. juni 2001

af

af

Eva Glistrup

d. 16. juni 2001