Bøger / faglitteratur / biografier

Émile Zola - en borgerlig rebel : en kritisk biografi


Beskrivelse


Om den franske forfatter Emilie Zolas (1840-1902) liv og værker.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 4. maj 2009

af

af

Torben Wendelboe

d. 4. maj 2009

Værket henvender sig til alle, der interesserer sig for de store forfatterskaber i verdenslitteraturen.

Émile Zola er en af sin tids mest betydningsfulde litterære skikkelser. Hans hovedværk, den store romanrække om Les Rougon-Macquart, rummer blandt svagere romaner hovedværker som Faldgruben, 1878, Nana, 1880, Germinal, 1885, og Menneskedyret, 1890. Den nu afdøde forfatter Eric Danielsen beskriver i kronologisk sammenhæng Zolas liv og værk. Zola præsenterer sig selv som naturalist, men Danielsen viser, hvordan hans kunstneriske manifester kan modsiges af hans digteriske praksis. Det er en klar fremstilling af såvel forfatter som værk med gode analyser undervejs. Og et sikkert blik for storheden i forfatterskabet. Zolas indsats i den såkaldte Dreyfus-affære, et justitsmord med rod i antisemitismen, placerede ham solidt i verdensopinionen - men kostede ham måske livet, som Danielsen diskuterer det afslutningsvis. Enkelte ill. Litteraturliste med bl.a. oversigt over oversættelser til dansk. En meget velskrevet og levende letlæst indføring.

Eric Danielsen har tidligere udsendt lignende værker, fx Guldets satan (om Balzac), 1995, Den gådefulde Stendhal, 1999, og Flaubert - desillusionens mester, 2005, og værket om Zola er anvendeligt som disse.

En fremragende introduktion til et stort og banebrydende forfatterskab, der hermed - endelig - får en moderne dansk præsentation.


Berlingske tidende

d. 15. dec. 2009

af

af

Eva Pohl

d. 15. dec. 2009


Politiken

d. 30. juli 2009

af

af

Bo Tao Michaëlis

d. 30. juli 2009