Bøger / skønlitteratur til børn / roman

En god dreng


Beskrivelse


15-årige Carsten har en gammel drøm om et lyst og smukt liv sammen med sin veninde Ellen. Da drømmen brister, ramler alting sammen - og de nærmeste syndebukke bliver de fremmede.

Anmeldelser (8)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Mogens Bille (skole)

d. 18. dec. 2018

De nynazistiske bevægelser er netop i al deres afstumpethed blevet afsløret i en Tvudsendelse, så man må sige, at der er tale om en ualmindelig aktuel ungdomsbog. Med fortællersynsvinklen hosden 15-årige, Carsten, får læseren et forstemmende og dybt deprimerende kig ind i de racistiske og nynazistiske miljøer, hvor 'de fremmede' er målet for al deres stupide, bundløse had. Carstenhavner i denne menneskelige blindgyde via en volds- og narkopræget opvækst og går endegyldigt personligt i stykker efter et forlist kærlighedsforhold til barndomsveninden, Ellen, i hvis hjem hanfor en periode har fundet et fristed. Kompositorisk begynder historien i 1993 og med flashbackteknikken får vi baggrunden for den fortvivlede menneskelige deroute. På trods af utvivlsomt velmentehensigter-nemlig at afsløre og synliggøre grobunden for racismens hæslighed-fmder jeg ikke at bogen er faldet heldigt ud. Persontegning og miljøbeskrivelse er fortegnet, forudsigeligt og forenklet.Genren er densocialrealistiske, som i udpræget grad tegnede billedet i begyndelsen og midten af 70'erne, men som i dag i denne ungdomsroman udelukkende virker trist, trøstesløs og visse stederendog karikaturagtig. Selvlæsning fra 8. klasse.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Eva Lodal

d. 18. dec. 2018

Roman om den lille racisme, der kan udvikle sig til chikane, vold, brandbomber... Titlens gode dreng er ved bogens begyndelse og slutning 15 år, og derimellem er der glimt af de foregående femår og af hans to verdener. Sammen med moderen har han et udsigtsløst liv på bunden af samfundet og er et let offer for fascistoid manipulation - og sammen med sin veninde har han en smuk drøm om etsollyst liv på deres egen lille ø. Men - efter syndefaldet lukkede Paradiset som bekendt, og drengens to vidt forskellige spor løber sammen i én stor desperation, som får fatale følger. Historiener realistisk (indtil et vist punkt, forhåbentlig), den fremlægger nogle årsager og er velgørende fri for lette løsninger mellem fremmede og danskere. Meget anskuelig, også når CS går ind i derigtigt fodformede og de mere sumpede miljøer; drengens familie ligner 70'er-socialrealisme med en mor på bistand og stesoer, en søster der er narkoluder, brødre i spjældet-det siges jo atoverdrivelse fremmerforståelsen. Samtidig kan CS give banale replikker en lille drejning og kan levendegøre situationer og sansninger meget flot; mange unge er optaget af emnet og får her enlæseværdig og måske debatskabende bog. Omslaget kobler det følsomme og det dramatiske udmærket. Fra 0-14 år,.


BUM

Årg. 11, nr. 4 (1993)

af

af

Jens Ager Hansen

Årg. 11, nr. 4 (1993)


Jyllands-posten

d. 14. sep. 1993

af

af

Annelise Vestergaard

d. 14. sep. 1993


Information

d. 23. nov. 1993

af

af

Henning Mørch Sørensen

d. 23. nov. 1993


Kristeligt dagblad

d. 11. okt. 1993

af

af

Vibeke Blaksteen

d. 11. okt. 1993


Weekendavisen

d. 10. dec. 1993

af

af

Damián Arguimbau

d. 10. dec. 1993