Denne roman om en særlig talentfuld piges specielle opvækst kan læses som skræk og advarsel af overambitiøse forældre og af alle andre.
Pigen Rumi Vasi er datter af indiske indvandrere og familien bor nu i Cardiff i England, hvor især faderen prøver at leve sine egne skuffede ambitioner ud gennem hende. Rumi er et matematisk vidunderbarn og fra hun er ganske lille, bliver hun isoleret og pacet frem af faderen og berøvet en almindelig barndom med venner og fornøjelser. Hun spræller lidt, men bliver sat til vægs af forældrene, og allerede som 14-årig består hun optagelsesprøven til Oxford University. Rumis tid som universitetsstuderende bliver dog kort og traumatisk, for i stedet for at koncentrere sig om matematikken hører hun musik, læser romaner og forelsker sig. Det bliver begyndelsen til et tiltrængt forældreoprør og en personlig frigørelsesproces for Rumi, som forældrene står uforstående og magtesløse overfor. Interessant og velskrevet roman om en piges opvækst og om kultursammenstød, men den ringer ikke helt, og den lidt diffuse forside vil næppe tiltrække mange græssende lånere.
Dette er Nikita Lalwanis, f. 1974, debutroman og den har visse selvbiografiske træk Der findes en del romaner om indiske eller pakistanske immigranters tilværelse i England eller USA, men En særlig begavelse er ikke decideret immigrantlitteratur.
Stilfærdig roman om en indisk-engelsk piges specielle opvækst som matematisk vidunderbarn, indtil hun som teenager endelig siger fra.