10. og sidste del i serien "Det store århundrede" om familien Lauritzen, som oprindeligt kom fra Bergen. Den foregår i Stockholm i 1991-2001, og det er et årti præget af selvopgør i familien og af ændringer i den socialdemokratiske velfærdsstat. For Jan Guillous trofaste læsere og de mange læsere af serien.
Stjerneadvokat Eric Letang er tredje generation i familien Lauritzen og bor i Stockholm med sin kone, der er socialdemokratisk minister. Med ham som hovedperson afsluttes familiekrøniken, der udvikler sig uventet, da familiens sorte får, som var SS-officer, vender tilbage fra Argentina. Han overtaler Eric til på familiens vegne at gøre et erstatningskrav i milliardklassen gældende over for den tyske stat, fordi familiens ejendomme i Berlin og Dresden blev konfiskeret under krigen. Samtidig med familiehistorien tegnes et billede af et Sverige, hvor gamle dyder opgives til fordel for kapitalen, og hvor retsstaten og demokratiet synes truet.
Skønt underholdende og velskrevet er det ikke det stærkeste bind i serien. Verden ses enten som sort eller hvid, og de lange docerende passager om politik og jura sætter ind imellem handlingen i stå. Alligevel har jeg været optaget af dette bind som af hele den bredt anlagte serie, der kombinerer historiens vingesus med udviklingen i en karismatisk familie.
Læs hele serien og begynd med begyndelsen, Brobyggerne. Læs også Gunnar Staalesens trilogi fra Bergen eller "Century trilogien" af Ken Follett.