Bøger / skønlitteratur / roman

Enkerne


Beskrivelse


Krimi. Da Dollys mand og to medkumpaner dør under et røveriforsøg, overtager hun og de andre enker røveriplanerne. Men andre i Londons underverden - og ikke mindst politiet - vil også have fat i planerne.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 13. jan. 1997

af

af

Elsebeth Kristensen

d. 13. jan. 1997

Bogen er i det store og hele spændende og i starten svær at lægge fra sig. I centrum står fire kvinder, de tre af dem enker. Deres mænd havde planlagt det perfekte kup, men alt gik galt, de tre omkom, den fjerde stak af og tog en andens identitet. Enkerne efter de tre mænd finder sammen og gennemfører i stedet mændenes kup. I anden del af bogen forsøger den fjerde mand dels at få byttet fra enkerne dels at gennemføre et nyt kup. Enkerne får kendskab til den nye plan, og skal så finde ud af, om de vil gennemføre også dette kup eller gå til politiet og på den måde få hævn over manden. Bogen falder i to dele, hvor første del er langt den bedste. Enkernes udvikling og forholdet mellem dem er meget fint og troværdigt beskrevet, sideløbende følges en gruppe betjente både i deres indbyrdes og private forhold. Anden del er mere overfladisk, der er for mange sidehandlinger, til tider virker det som om den er bestillingsarbejde efter en succesfuld første del. Forfatteren har tidligere fået udgivet Mistænkt bd. 1-3 fra 1994-95. Som disse er også Enkerne blevet til fjernsynsserie. Mistænkt blev vist første gang herhjemme i 1984 og nu igen i 1996/97. Omslaget er fra Tv-serien.


Bibliotekernes vurdering

d. 12. okt. 2018

af

af

Rikke Bruun

d. 12. okt. 2018

Dolly Rawlins finder sin kriminelle mands efterladte bøger med planer for røverier, og hun kaster sig ud i udførelsen af den seneste sammen med de andre enker fra mandens bande. For læsere af klassiske krimier.

Under et røveriforsøg dør tre kriminelle med Harry Rawlins som lederen. I en bankboks finder hans enke Dolly bøger fyldt med oplysninger om andre kriminelle og optegnelser af tidligere røverier foruden planer for fremtidige. Hun sætter sig for at gennemføre et hans røverier, og med sig vil hun have enkerne efter de to andre kumpaner. Men hun er under skarp overvågning af politiet og også andre kriminelle er på jagt efter Harrys bøger. Nærværende bog er en nyoversættelse af EnkerneEnkerne, 1996, som igen er bogen bag tv-serien "" fra 1983/85 og genindspilningen , 2002. I nyoversættelsen er der flyttet rundt på teksten og handlingsforløbet, kapitlerne er jævnet mere ud og sproget er mere nutidigt. Fx er ord som dengsedreng ikke med mere. I november 2018 frigives filmen "Widows", som er baseret på tv-serienUnder et røveriforsøg dør tre kriminelle med Harry Rawlins som lederen. I en bankboks finder hans enke Dolly bøger fyldt med oplysninger om andre kriminelle og optegnelser af tidligere røverier foruden planer for fremtidige. Hun sætter sig for at gennemføre et hans røverier, og med sig vil hun have enkerne efter de to andre kumpaner. Men hun er under skarp overvågning af politiet og også andre kriminelle er på jagt efter Harrys bøger. Nærværende bog er en nyoversættelse af , 1996, som igen er bogen bag tv-serien "" fra 1983/85 og genindspilningen , 2002. I nyoversættelsen er der flyttet rundt på teksten og handlingsforløbet, kapitlerne er jævnet mere ud og sproget er mere nutidigt. Fx er ord som dengsedreng ikke med mere. I november 2018 frigives filmen "Widows", som er baseret på tv-serien.

Selvom bogen er over 35 år gammel og derfor naturligt er sat i en anden teknologisk tid, er det ikke fremherskende, og man følger spændt med i kvindernes kamp for at udføre deres planer.

Kuppet har samme stemning og foregår også delvist i Englands underverden i 1980'erne.