Bøger / faglitteratur

Eventyret i Antarktis


Beskrivelse


Tidligere besætningsmedlemmer fra kaptajn til elev, der sammen med pårørende fortæller om deres tid og personlige oplevelser til søs i isen ved Antarktis, hvor Lauritzens polarskibe i perioden 1952-87 forsynede ekspeditioner og forskningsstationer, som sluttede brat med "Nella Dan"s forlis 1987 i Sydishavet.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 10. jan. 2011

af

af

Kresten Søe Christensen

d. 10. jan. 2011

For maritimt interesserede, nuværende og tidligere søfolk.

Lauritzens røde polarskibe stod i deres glansperiode 1952-87 for et spændende nichekapitel i dansk søfartshistorie - et eventyr der sluttede brat med "Nella Dan"s forlis juleaften 1987 i Sydishavet. I bogen er det ikke skibene og rederiet, der er i forgrunden. I stedet er det tidligere besætningsmedlemmer fra kaptajn til elev, der sammen med pårørende fortæller om deres tid og ofte meget dramatiske personlige oplevelser til søs i isen ved Antarktis, hvor skibene forsynede ekspeditioner og forskningsstationer. Bogen er gennemillustreret med fotos af skibene og oplevelserne i den meget barske men smukke natur i Sydishavet samt livet om bord. Ikke alle beretterne er lige drevne og nogle meget rapporterende og tekniske i pennen. Der kræves derfor lidt forhåndsviden om perioden, rederiet og sømandsvilkårene. Men den vil også givet være til stede hos målgruppen, som efter min vurdering vil få forventningerne indfriet. Bogen er en udmærket brik i en samlet mosaik, der i disse år flot tegner sig om dansk søfartshistorie. En af forfatterne redigerer www.lauritzens-polarskibe.dk - et aktivt forum for tidligere besætningsmedlemmer.

Af lignende søfartsbøger og -erindringer er fx Sandbeck: 40 år til søs og Snesejler : erindringer fra ØK-søfolk.

En fin bog om en spændende niche i dansk søfartshistorie båret af et godt atmosfæremættet billedmateriale og personlige ofte dramatiske beretninger fra tidligere besætningsmedlemmer.