Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Eventyret om fjeren & rosen


Beskrivelse


Fantastisk fortælling om kongen af Det smukke Land, hvis forelskelse i hejrepigen Ea bevirker, at han skal tyde Spådommen, der kan frelse både hans eget land og Fuglelandet fra den truende Sump.

Anmeldelser (17)


Bibliotekernes vurdering

d. 4. maj 2017

af

af

Bo Knudsen

d. 4. maj 2017

Er du blandt de 12-16-årige, der kan lide fantasy og eventyr? Så læs eller genlæs eventyret om Fuglelandet og Det Smukke Land, der i århundreder har været adskilt af en magisk sump.

Det er eventyret om Kongen af Det smukke Land, der bliver forelsket i pigen Ea fra Fuglelandet. To lande, der har været isoleret fra hinanden i århundreder, og hvor de i det ene har glemt poesien og i det andet har glemt alle praktiske færdigheder. Både Kongen og Ea ved, at de to lande vil gå til grunde, hvis de ikke genforenes. Men Kongens kærlighed til Ea får ham til at svigte hende. I 1986 udkom bogen for første gang, og året efter indbragte den Josefine Ottesen Kulturministeriets børnebogspris. I 2006 blev Ottesens oprindelige slutkapitler tilføjet. Det er samme, komplette version, vi har her, men omslaget med forsidetegning af Lars Gabel er nyt. Lydbog på MP3 medfølger.

Det er stadig en dejlig historie med magi og poesi. Det er mere eventyr end egentlig fantasy, og mere poesi end action, så der er klart flest piger blandt læserne. Dette er den hidtil mest indbydende udgave af bogen, og den flotte forside vil skærpe appetitten hos nye læsere.

Kan sammenlignes med Ottesens øvrige bøger. Og så er det et eventyr lidt i stil med H.C. Andersens "Snedronningen".


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Lisbeth Hagelberg

d. 18. dec. 2018

Fuglelandet og Det Smukke Land har oprindeligt hørt sammen, men er nu adskilt af en giftig sump - skabt af Dybets dronning - intet menneske kan passere. De to lande er meget forskellige.Fuglelandets indbyggere er meget kunstneriske, mens Det Smukke Lands er praktiske. Kun i fællesskab kan de skabe sig et lykkeligt liv. En gammel spådom fortæller, hvordan Dybets dronning - det onde- kan overvindes. Omskabt til en hejre lykkes det påfugleprinsessen fra Fuglelandet at passere sumpen, og sammen med kongen af Det Smukke Land finder hun spådommen, så det onde - efter mangegenvordigheder - kan besejres. Idégrundlaget og fantasien i denne bog er bestemt i orden, men i handlingsforløbet fremkommer for mange banaliteter. Personkarakteristikken, og i særdeleshed kongens,er i denne sammenhæng ikke troværdig. Han er ganske umoden og naiv - græder alt for ofte. Han reagerer som et lille barn, der har gjort noget galt - han bliver skamfuld og græder. Eventyret somsådan er velfortalt, men burdenok være strammet noget op. Som i mange andre eventyrlige fortællinger kæmper det gode mod det onde, og den velbevandrede læser i denne genre vil finde denlangtrukken og noget tam. Der mangler ligesom det ægte eventyrlige præg over bogen. Forsiden og de få ill. i bogen af Birde Poulsen er kedelige og halvdårlige. Fra elleve år.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Ingrid Jensen (skole)

d. 18. dec. 2018

Et eventyr - en fantastisk historie - en allegorisk fortælling. Og den er dansk! Rosen og fjeren er sindbilleder, der hver især er symboler for de to lande, bogen handler om: rosen for DetSmukke Land, hvor alt er så perfekt, hvor hver kender sin plads, hvor alle er så flittige og dygtige -og fjeren for Fuglelandet, hvor folk synger og danser og lever i nuet uden at tage vare på denødvendige ting. Det rationelle og det irrationelle. Ulykken er, at forbindelsen mellem de to lande er brugt. Det Smukke Land har mistet erindringen og ved derfor ikke, at det mangler en dimension.Fuglelandet derimod kender fra de gamle fortællinger en lykketid, da de to folk kompletterede hinanden til begges gavn og søger via spådomme og varsler vejen til at genoprette den tabteforbindelse. - Ud fra denne idé vokser da eventyret frem med alle dets ingredienser, om påfugledronningens datter og kongen fra Det Smukke Land, der er forudbestemte til at løse forbandelsen ogovervinde mørkets magter. Det giveren lang, spændende og veldrejet handling, fortalt i et godt og flydende sprog. Bogen vil fryde læsere af genren. En god typografi gør den læselig fra 4. kl.,hvor man også kan glæde sig til at læse den op.


Bibliotekernes vurdering

2006

af

af

Bo Knudsen

2006

Da bogen udkom for 20 år siden, indbragte den Josefine Ottesen Kulturministeriets børnebogspris. Jubilæumsudgaven her har fået en ny indbydende forside, en sproglig gennemarbejdning, en vedlagt cd med musik inspireret af romanen og desuden forfatterens oprindelige slutning. Med den popularitet Josefine Ottesen har, bl.a. med Historien om Mira, senest Krystalhjertet (2006/37) (sidste bind i trilogien), er det et godt tidspunkt at komme med denne flotte udgivelse. Og historien er stadig læseværdig. Om Kongen af Det smukke Land, der bliver forelsket i pigen Ea fra Fuglelandet. To lande, der har været isoleret fra hinanden i århundreder, og hvor de i det ene har glemt poesien og i det andet har glemt alle praktiske færdigheder. Mere eventyr end egentlig fantasy, og med mere poesi end action. Hverken de to "nye" kapitler, eller den sproglige opstramning ændrer ved historiens indhold. For fans af Josefine Ottesen kan det være sjovt at sammenligne de to slutninger. Selv synes jeg, at den afkortede slutning i den gamle udgave passer bedst til eventyret. For piger fra ca. 12-13 år. Den stemningsskabende instrumentalmusik er komponeret af Jan Schønemann og Christian Søgaard, der begge, sammen med andre musikere, spiller på cd'en.


Berlingske tidende

d. 20. jan. 2007

af

af

Karin Esmann Knudsen

d. 20. jan. 2007


Folkeskolen

årg 104, nr 6 (1987)

af

af

Bent Rasmussen

årg 104, nr 6 (1987)


BUM

årg 5, nr 4 (1987)

af

af

Hugo Hørlych Karlsen

årg 5, nr 4 (1987)


Bixen

årg 16, nr 2 (1987)

af

af

Merete Riis

årg 16, nr 2 (1987)


Plys

1986

af

af

Ole Togeby

1986


BUM

årg 7, nr4/5 (1988/89)

af

af

Lotte Inuk

årg 7, nr4/5 (1988/89)


Børn & bøger

årg 40, nr 4 (1987)

af

af

Knud Thomsen

årg 40, nr 4 (1987)


Aktuelt

d. 5. nov. 1986

af

af

Steffen Larsen

d. 5. nov. 1986


Børn & bøger

årg 39, nr 8 (1986)

af

af

Steffen Larsen

årg 39, nr 8 (1986)


Information

d. 3. dec. 1986

af

af

Søren. Vinterberg

d. 3. dec. 1986


Politiken

d. 25. okt. 1986

af

af

Marianne Gade

d. 25. okt. 1986


Weekendavisen

d. 27. feb. 1987

af

af

Peter Mouritzen

d. 27. feb. 1987


Himmelskibet

Nr. 32 (2012)

af

af

Sven Ørnstrup

Nr. 32 (2012)