Bøger / skønlitteratur til børn / roman

For langt ude


Beskrivelse


16-årige Michael er på efterskole ved Vestkysten. Her prøver han at frigøre sig fra Vesterbros kriminelle miljø og sine ubehagelige barndomsminder om en psykisk syg mor og en fordrukken far.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 4. maj 2000

af

af

Jørgen Carlsen (skole)

d. 4. maj 2000

Michael fra Vesterbro i København er på efterskole i Vestjylland for at tage 10 kl. og for at slippe væk det kriminelle miljø. Historien følger ham i nogle måneder, hvor der igen bliver vendt op og ned på hans liv – heldigvis i en positiv retning. Mens Michael er på skolen begår moren, der pga. en drikfældig far har haft flere depressioner, selvmord. M. har naturligvis svært ved at sætte ord på dette, og samtidig vil han gerne igen i kontakt med sin lillesøster, som bor hos bedsteforældrene. Sidstnævnte har M. ingen kontakt med. Han har det også svært med sine følelser overfor det modsatte køn. Han er forelsket i klassekammeraten Pia, men får sin seksuelle debut i et engangsknald med Mispha. En efterfølgende snak med Pia løser lidt op på problematikken, og bogens slutning indikerer en positiv fremtid. Historien foregår i nutiden, men ser man bort fra mobiltelefoner mm. er den tidløs og genkendelig fra andre ungdomsfortællinger. Det er og har altid været svært at være ung. Person- og miljøskildringen er ganske udmærket, og teksten er skrevet i et sobert og direkte sprog med dialoger, handling, tanker og tilbageblik. En forståelig historie, der giver mulighed for identifikation og bekræftelse for fritidslånere i 9.-10. kl.


Bibliotekernes vurdering

d. 4. maj 2000

af

af

Birgit Hald

d. 4. maj 2000

Ungdomsromanen For langt ude er en lovende debut. Det er en alvorlig, spændende og anderledes roman om den 16-årige Michael der udover de for alderen almindelige problemer med kærlighedslivet også kæmper med sin sociale arv og nogle traumer. Kompositorisk er bogen ikke helt nem, og da det udmærkede, sanselige sprog er præget af forfatterens helt specielle formuleringer og metaforer, skal læserne findes blandt børnebibliotekets ældste lånere og unge voksne. Romanen giver et godt, psykologisk portræt af Michael og forståelse for hans angst først og fremmest for at have arvet morens psykiske sygdom. Michael har kunstnerisk talent, og han prøver at tegne og male sig ud af sine ubehagelige barndomsminder som læseren oplever gennem hans drømme og tilbageblik. Bogen beskriver hvor svært der er for Michael at frigøre sig fra sin fordrukne far og det kriminelle miljø på Vesterbro i København selv om han sammen med den småkriminelle barndomsven, Tim, er kommet på efterskole i Vestjylland. Andre elever på skolen er mere typer repræsenterende nogle sidetemaer, men de er alligevel forholdsvis facetteret beskrevet. Ved romanens slutning er Michael for alvor begyndt at distancere sig fra sit tidligere liv, og læseren tror på at han vil klare sig.


Plys

[Nr.] 15, (2001)

af

af

Anne Petersen

[Nr.] 15, (2001)


Berlingske tidende

d. 24. juni 2000

af

af

Mai Misfeldt

d. 24. juni 2000