Bøger / skønlitteratur til børn / eventyr

Fortælleren fra Damaskus


Beskrivelse


Billedbog. Historiefortælleren kommer jævnligt med sin kikkasse og eventyret om Sami og Leila. Efterhånden bliver billederne slidte og erstattes af nye fra bl.a. reklamer. Dermed bliver historien noget anderledes.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Winni Thorup

d. 18. dec. 2018

En historie med mange lag, som i både form og indhold hylder den mundtlige fortælling. Forfatteren, som vi kender fra den fine ungdomsbog En håndfuld stjerner, har sammen med den i dansksammenhæng ukendte illustrator, genskabt sin barndoms Damaskus. Et uhyre smukt lay-out samler historie og ill. til et stemningsfyldt hele. Rammehistorien om den gamle historiefortæller med sinbilledkasse, fortælles af forfatteren i tilbageblik. Kikkassens billedhistorie går som en indrammet frise gennem bogen. For hver gang historiefortælleren fortæller eventyret om Sami, der ikke må fåden smukke Leila, bliver billederne mere og mere slidte og erstattes efterhånden med reklamebilleder. Turismens og kulturimperialismens ødelæggelse af en oprindelig kultur erstatter f.eks. billedetaf Leila med pigen Colgate med de hvide tænder. De meget smukke og smukt farvelagte ill. i en blandingsteknik, har lune og dybde og formidler optimalt bogens ide. Det er en vanskeligproblemstilling at formidle til børn,men gøres det så talentfuldt som i dette tilfælde, giver det stof til eftertanke for både børn fra 6 år og ikke mindst deres forældre.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Ole Frøslev Christensen (skole)

d. 18. dec. 2018

Den gamle omvandrende fortæller fra Damaskus tryllebinder børnene med sit herlige eventyr om Sami, der må gennem alverdens trængsler, før han får sin elskede Leila. I hans vidunderligebilledkasse følger de, ligesom nu også billedbogslæserne gør det, de fine og sjove gamle illustrationer, som gør fortællingen levende. Men som årene går, falmer og slides billederne. De suppleresmed udklip fra blade og reklamer, og dermed ændres også eventyrets gang. Da billedstriben til sidst er slidt helt op, oplever den gamle mand en renæssance, idet hans historie lever på denfortællemæssige kraft. Det er en usædvanlig og fornem billedbog, som i dejlige ironisk-detaljerede illustrationer à la Oakley skildrer den arabiske traditions splittethed under fremmedekulturpåvirkninger. Og det på en måde så selv eventyrelskerne på indskolingsmellemtrinnet forstår det. Faktisk er der tale om et ualmindeligt velfortalt og underholdende eventyr sat ind i en ligeså underholdende kulturhistorisk ramme.Pædagogisk er bogen et scoop, da den anskueliggør noget, der er svært at forklare. Derfor er den udover oplæsning velegnet til emner omkultursammenstød/påvirkning. Forfatteren er syrer bosiddende i Tyskland. På dansk er tidligere udgivet En håndfuld stjerner.


Det fri aktuelt

d. 21. maj 1991

af

af

Steffen Larsen

d. 21. maj 1991



Informationer og udgaver