Bøger / skønlitteratur / roman

Fortielsernes by


Beskrivelse


Den lille fiktive vestjyske by Knoldebjerg danner rammen om en fortælling om enfoldige mennesker, der alle sladrer, men ikke gør noget ved det forkerte, hvor horribelt det end er.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 23. juni 2011

af

af

Lone Krøgh

d. 23. juni 2011

Debutroman om livet i et lille vestjysk samfund i 1960'erne og 1970'erne, hvor meget bliver fejet ind under gulvtæppet. Diffus forside med et hæklet lyserødt hjerte og grønne og hvide planter.

Vi befinder os i Knoldebjerg, en lille fiktiv vestjysk by, og følger gennem et par årtier en del af dens indbyggere i medgang og modgang. Den gennemgående figur er pigen Trine, der som spæd i 1961 bliver overdraget af sin biologiske mor til landmandsparret Hans og Juliane. Dog er der mere i den historie end som så, og sådan er det med de fleste af de mange andre episoder i denne kollektivroman: Et er, hvordan tingene ser ud på overfladen, noget andet er, hvordan de egentlig hænger sammen. Der er interessante anslag, men alt i alt er det ikke nogen helstøbt eller overbevisende roman; personerne er skildret udefra og handlingsgangen virker konstrueret, ligesom sproget ikke er særlig nuanceret. Birgitte Agerskov Buur (f. 1962) er uddannet organist, og Fortielsernes by er hendes første roman.

Etablerede forfattere som fx Ester Bock, Lisbeth Brun, Ida Jessen, Marianne Jørgensen og Jens Smærup Sørensen, skriver også om provinsen i 1960'erne og 1970'erne og det mere substantielt end Birgitte Agerskov Buur.

Debutroman om livet i en lille vestjysk samfund i 1960'erne og 1970'erne. Trods gode takter er det er ikke en roman, som gør det store indtryk; dertil er handlingen for konstrueret og personerne skildret for udvendigt.